Main content

Inhoud

Botkanker bestrijden met een betere onderzoeksvraag zonder proefdieren

Nieuws: 22 oktober 2019
Dier­proeven

Met de juiste vraag heb je geen proefdier nodig. Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een methode ontwikkeld waarmee in één keer grote aantallen medicijnen kunnen worden getest voor de mogelijke genezing van uitgezaaide kanker in het bot. 1 Deze methode is gebaseerd op kweekmodellen met menselijke botcellen en volledig proefdiervrij.

Als we werken met menselijk materiaal kunnen we veel specifiekere vragen stellen en doen we dat ook gelijk in het systeem dat we willen genezen.

Marjolein Van Driel, Erasmus MC

Richt je op het genezen van het bot

De vraag die de onderzoekers willen beantwoorden is welke therapie het meest geschikt is om menselijk botweefsel er weer bovenop te krijgen wanneer kankercellen het bot binnen zijn gedrongen. Het doel van het onderzoek is dus niet om de kankercellen zelf direct te bestrijden, zoals bij bestraling.

Door menselijke botcellen bloot te stellen aan gangbare medicijnen hopen de onderzoekers een efficiënt medicijn te vinden om het bot te genezen. Waar andere onderzoekers ervoor kiezen om dit te bestuderen in proefdieren kozen Marjolein Van Driel en haar team ervoor deze stap over te slaan. “Als we werken met menselijk materiaal kunnen we veel specifiekere vragen stellen en doen we dat ook gelijk in het systeem dat we willen genezen”, aldus van Driel.

Als we volop inzetten op proefdiervrij onderzoek kunnen we niet alleen proefdierleed besparen maar ook betere resultaten bij de mens boeken.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Waarom is dit een betere onderzoekvraag?

Meer een meer wetenschappers realiseren zich nu dat dierproeven geen geschikte methode zijn voor het testen van medicijnen omdat de menselijke biologie verschilt van andere diersoorten. Zo verloopt botgenezing in proefmuizen anders dan bij de mens. Ook worden dierproeven grotendeels op jonge dieren gedaan, terwijl botmetastasen bij mensen juist vaak bij ouderen voorkomen.

Botkanker is een moeilijk te behandelen vorm van kanker, omdat de kankercellen eenmaal in het bot resistent zijn voor veel behandelingen, zoals bestraling. Vaak falen kandidaat-geneesmiddelen omdat ze giftig zijn voor het menselijk brein, de lever, de nieren of andere organen op manieren die proefdieronderzoek bij dieren niet voorspelde. 1

Voor toxicoloog en campagnecoördinator Jen Hochmuth is het vervangen van dierproeven door alternatieven met een directe toepassing op de mens ook betere wetenschap. “Slechts 1 op de 10 kandidaat-geneesmiddelen die veelbelovende resultaten behalen in het proefdiermodel leveren hetzelfde op bij de mens. Als we volop inzetten op proefdiervrij onderzoek kunnen we niet alleen proefdierleed besparen maar ook betere resultaten bij de mens boeken.” vertelt Hochmuth.

Lees hier ook: Vooruitgang geboekt tegen diabetes zonder gebruik dierproeven

Lees hier ook: Triskelion stopt met dierproeven

Het Erasmus MC is één van de grootste proefdiercentra van het land. In 2017 werden maar liefst 23.450 proefdieren gebruikt. Het gaat om muizen, ratten, cavia’s, konijnen, fretten, apen, vogels, vissen en varkens. Daarnaast worden jaarlijks nog eens vele tienduizenden genetisch gemanipuleerde muizen gedood omdat ze overbodig zijn. De cijfers over 2018 zijn nog niet openbaar.