Main content

Inhoud

Brabantse bontfokkers Van Ansem gaan in Polen door met het mishandelen van nertsen

Nieuws: 1 mei 2024
Bont

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights wil dat de Brabantse familie Van Ansem in Nederland wordt aangepakt voor de mishandeling van nertsen op haar bedrijven in Oost-Europa als dat lokaal niet gebeurt. Deze week kwamen opnieuw beelden naar buiten van de vreselijke behandeling van nertsen op een Poolse fokkerij van de Van Ansem Group. 1

Undercoverbeelden

In november en december 2023 werkte een undercover medewerker van de Poolse organisatie Otwarte Klatki vijf weken lang op een nertsenfokkerij van Van Ansem in Lubiszyn. Gedurende deze maanden worden de nertsen vergast en gevild. Polen is sinds de corona pandemie de grootste bontproducent van Europa en de nummer twee in de wereld na China.

In de beelden is te zien hoe nertsen tegen metalen en houten delen van de kooien worden geslagen en op de vloer vertrapt. Werknemers slingeren de dieren bij de staarten rond en gooien de nertsen vervolgens met grote kracht in kooien of in een transportkar. De kooien zijn vaak smerig en veel nertsen bloeden hevig.

Van Ansem in Polen, Letland en de Verenigde Staten

Hoewel onderzoek van Animal Rights er op wijst dat maar weinig Nederlandse nertsenfokkers tijd en geld hadden om uit te wijken naar het buitenland na het relatief onverwachte, voortijdige einde van de bontindustrie in Nederland gedurende de corona-pandemie, gaf de lange discussie over een bontfokverbod enkele bontmiljonairs de kans om hun weerzinwekkende praktijken voort te zetten in andere landen. Zo trokken Rien en Pierre Leeyen van het Limburgse Beringe naar Polen, kocht de familie Van Deurzen zich in in Denemarken, voordat dat land 17 miljoen nertsen ruimden, en is de familie Van Ansem al jaren actief in Polen, Letland en de Verenigde Staten.

60 jaar nertsenleed door de Van Ansems

Vader Jan van Ansem startte in 1964 met 60 ‘fokteven’ in een shed achter zijn huis in Milheeze. In 1966 had hij 230 ‘fokteven’ en nog eens 10 jaar later was dit aantal vertienvoudigd. In 1986 kocht hij een boerderij in de Rips om ook daar nertsen te fokken. Jan breidde uit naar Polen in 1991, terwijl zijn zonen John en Twan zich richtten op België, Letland, Roemenië en de Verenigde Staten.

De Van Ansems runden tot 2020 een nertsenfokkerij met 40.000 dieren aan de Langstraat 17 in het Limburgse Meijel en een bedrijf met 15.000 nertsen aan de Peeldijk 1A in Milheeze.

Goodrich Mink Farm is de Van Ansem nertsenfokkerij nabij Medford, Wisconsin, in de Verenigde Staten. In 2009 kocht de Van Ansem Group ook de nabijgelegen David Dittrich Mink Farm.

In april 2021 werd ‘Baltic Devon Mink' in de Lecava-regio van Letland besmet met corona. 60.000 nertsen werden in quarantaine geplaatst. Ook dit bedrijf is van de Van Ansem Group.

In Polen bestiert de familie een tiental fokkerijen met daarnaast huidenverwerker Norpol en nertsenvoeder fabrikant Futrex.

Op hun website noemen de Van Ansems als een van hun mission statements “To maintain the highest standards of animal welfare”, maar ook in 2012 1 en 2021 2 werd al bij de Van Ansems vreselijk nertsenleed gefilmd.

Misdaden begaan in het buitenland

Misdaden die door Nederlanders in het buitenland worden begaan, maken hen niet langer immuun voor de Nederlandse wet. Nederlanders die vechten voor terroristische organisaties als ISIS en pedoseksuelen die kinderen misbruiken in Zuidoost Azië worden tegenwoordig ook in Nederland aangepakt. Voor de dierenmishandelaars van Van Ansem zou hetzelfde moeten gelden.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer