Main content

Inhoud

Ook corona bij nertsen in Litouwen

Nieuws: 26 november 2020
Bont

De Staatsvoedsel- en Veterinaire Dienst (SFVS) van Litouwen deelt op 26 november 2020 mee dat op een nertsenfokkerij in het district Jonava Sars-Cov-2 is gevonden. Na de plotselinge dood van 169 nertsen op dinsdag 24 november op een fokkerij van UAB Danmink werden door SFVS-specialisten diezelfde dag nog monsters genomen om te testen door het laboratorium van het National Institute for Food and Veterinary Risk Assessment. Woensdag 25 november zijn nog eens 22 extra monsters geselecteerd. Ook deze zijn bevestigd voor COVID-19. Diezelfde dag testte ook een medewerker positief voor COVID-19. Vijf collega's werden geïsoleerd. Het virus zou nog niet in levende dieren zijn aangetroffen. 1

Teken het burgerinitiatief voor een bont importverbod!

Hoofd aandeelhouder in Danmink is Vilkijos ūkis. Het is onduidelijk of op nog een tweede bedrijf van Vilkijos covid is aangetroffen. Er zijn diverse nertsenfokkerijen rondom het dorp Vilkija.

Er zijn operationele beperkingen ingevoerd. Zo is het verboden dieren, voeder of andere dierlijke producten van besmette bedrijven te verwijderen. Er werd verder besloten om de nertsen die in 22 geïnfecteerde kooien (ongeveer 40 individuen) opgesloten zaten ook te doden en de kadavers af te voeren naar een verwerkingsfabriek voor dierlijke bijproducten.

Volgens de de Staatsvoedsel- en Veterinaire Dienst worden er 1,6 miljoen nertsen in Litouwen gehouden.

Litouwen is het tiende land waar Covid-19 bij nertsen wordt vastgesteld, na Nederland, Italië, Zweden, Spanje, de Verenigde Staten, Denemarken, Griekenland, Frankrijk en Polen.

Weg met bont uit Nederland! Teken het burgerinitiatief voor een verbod op de import van bont. Bont

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer