Main content

Inhoud

Ook corona bij nertsen in Litouwen; Update: Litouwen verbiedt bontfok

Nieuws: 11 oktober 2023
Bont

De Staatsvoedsel- en Veterinaire Dienst (SFVS) van Litouwen deelt op 26 november 2020 mee dat op een nertsenfokkerij in het district Jonava Sars-Cov-2 is gevonden. Na de plotselinge dood van 169 nertsen op dinsdag 24 november op een fokkerij van UAB Danmink werden door SFVS-specialisten diezelfde dag nog 10 monsters genomen om te testen door het laboratorium van het National Institute for Food and Veterinary Risk Assessment. Woensdag 25 november zijn nog eens 22 extra monsters geselecteerd uit 155 dood gevonden nertsen. Ook deze zijn bevestigd voor COVID-19. Vijf medewerkers testten ook positief voor COVID-19. 1

Teken het burgerinitiatief voor een bont importverbod!

Hoofd aandeelhouder in Danmink is Vilkijos ūkis. Er zijn diverse nertsenfokkerijen rondom het dorp Vilkija. Het besmette bedrijf heeft 60.000 dieren.

Er zijn operationele beperkingen ingevoerd. Zo is het verboden dieren, voeder of andere dierlijke producten van besmette bedrijven te verwijderen. Er werd verder besloten om de nertsen die in 22 geïnfecteerde kooien (ongeveer 40 individuen) opgesloten zaten ook te doden en de kadavers af te voeren naar een verwerkingsfabriek voor dierlijke bijproducten.

Volgens de de Staatsvoedsel- en Veterinaire Dienst worden er 1,6 miljoen nertsen in Litouwen gehouden.

Litouwen is het tiende land waar Covid-19 bij nertsen wordt vastgesteld, na Nederland, Italië, Zweden, Spanje, de Verenigde Staten, Denemarken, Griekenland, Frankrijk en Polen.

Update

Op 31 december 2020 meldt Litouwen een volgend geval van corona besmetting op een bedrijf met 55.000 nertsen in het dorp Pavartyčiai in de regio Radviliškis van de provincie Šiauliai. Na covid-19 besmetting bij vijf medewerkers werden vijf dode nertsen getest en het virus gevonden in vier daarvan. Besmette bedrijven worden geïsoleerd; er wordt niet geruimd.

Litouwen verbiedt bontfok

Donderdag 21 september 2023 stemden 68 parlementsleden in Litouwen voor een einde aan bontfokkerijen vanaf 2027. 25 Leden stemden tegen en 15 onthielden zich van stemming, waarmee de voorgestelde amendementen voor de Litouwse versie van de Wet dieren waren aangenomen. De Litouwse president Gitanas Nausėda zette zijn handtekening er op vrijdag 27 september onder. De bontfokkers riepen nog op tot een veto, maar de president liet de maandag ervoor al weten dat hij zou tekenen, omdat de wet overeenstemt met zijn principes.

Tussen 2024 en 2026 kunnen nertsenfokkers de tent sluiten en voor compensatie in aanmerking komen voor het aantal dieren dat ze hielden en de sloopkosten. Natuurlijk klagen ze over de hoogte ervan.

Litouwen is het twintigste land in Europa (en vijftiende in de EU) dat deze barbarij verbiedt.

Dierenrechten in de grondwet TEKEN DE PETITIE! Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer