Main content

Inhoud

Denemarken doodt meer dan 1 miljoen nertsen

Nieuws: 1 oktober 2020
Bont

De Deense regering besloot op 1 oktober 2020 tot een drastische beleidswijzeging. Na de eerste SARS-CoV-2 besmettingen in juni en de ruiming van de eerste drie besmette bedrijven werd besloten om nieuw-besmette bedrijven te isoleren en de ziekte uit te laten razen. Na een rustige periode liep het aantal besmettingen echter in september razendsnel op. 25 September berichtte Animal Rights nog dat het om 27 besmette bedrijven ging, 30 september waren er 37, op 1 oktober zijn het er 41.

40 van de 41 besmette bedrijven bevinden zich in Noord-Jutland. In de gemeente Frederikshavn zijn 11 van de 51 nertsenfokkerijen besmet en in de gemeente Hjørring 29 van de 65. Één van de acht nertsenfokkerijen op het eiland Læsø is ook geïnfecteerd.

De Deense overheid trekt nu een straal van 8 kilometer rondom de 41 besmette nertsenfokkerijen en ruimt naast de besmette bedrijven ook preventief de niet-besmette bedrijven die binnen die straal vallen. Dat komt neer op het ruimen van ongeveer 100 nertsenfokkerijen en de massamoord op meer dan 1 miljoen nertsen. Denemarken heeft officieel 1137 nertsenfokkers.

De getroffen nertsenfokkers krijgen net als in Nederland een vergoeding voor het doden van hun dieren en steunen het beleid van de overheid.

Update

7 Oktober blijkt dat het aantal boerderijen dat geruimd gaat worden opgelopen is tot 150 en mogelijk anderhalf miljoen nertsen. Daarnaast zijn de besmetting niet langer beperkt tot Noord Jutland en het eiland Læsø, maar is er ook een besmetting in midden Jutland.

Op 8 oktober zouden de onderhandeling over de vergoeding voor de nertsenfokkers afgelopen moeten zijn. Besmette nertsenfokkerijen krijgen 20% van hun exploitatieverliezen vergoed. Niet-besmette nertsenfokkerijen worden volledig gecompenseerd.

Op 8 oktober zijn 58 van de 1137 Deense nertsenfokkerijen besmet: In Hjørring 30 van de 65, in Frederikshavn 18 van de 51, op Læsø 1 van de 8, in Aalborg 1 van de 28, in Jammerbugt 4 van de 73, in Brønderslev 3 van de 23, in Ikast-Brande 1 van de 26.

Zondag 11 oktober ligt het totaal aantal besmette bedrijven op 63. Met een tweede geval op Læsø en 8 in Jammerbugt.

Op 13 oktober zijn het 76 bedrijven. De gemeente Ringkøbing-Skjern in West Jutland is erbij gekomen met drie besmettingen, twee in Videbæk en één in Ringkøbing. Ook in Ikast-Brande in centraal Jutland is er één bijgekomen en er zijn er nu vijf besmette fokkerijen in de gemeente Aalborg en 13 in Jammerbugt.

14 Oktober is het aantal besmette bedrijven opgelopen tot 89! 7 in Aalborg, 6 in Brønderslev, 18 in Jammerbugt, 32 in Hjørring en 19 in Frederikshavn; de overige gemeentes zijn hetzelfde gebleven. Er zouden nu twee en een half miljoen nertsen worden afgemaakt. De Deense voedselwaakhond ruimt de besmette bedrijven, de nertsenfokkers moeten zelf het preventief ruimen uitvoeren.
Een van de bedrijven die in december door de Nederlandse bontmiljonair Jos van Deurzen is overgenomen, heeft nu de aanduiding "Dyr må ikke omsættes til levebrug eller slagtning. Område med Covid". De nertsen mogen niet vervoerd of geslacht worden omdat de fokkerij binnen het covid gebied ligt.

Op 15 oktober zijn er 93 besmette bedrijven. De gemeente Vesthimmerlands is er bij gekomen met 2 besmettingen. Er zijn nu 7 besmette fokkerijen in Brønderslev, 19 in Jammerbugt.

16 Oktober: 101 besmette bedrijven, 3 op Læsø, 21 in Jammerbugt, 34 in Hjørring, 8 in Brønderslev, 21 in Frederikshavn.

Bronnen

https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Kort-over-screening-af-COVID-19-i-mink.aspx?fbclid=IwAR16IHKwevB8cre2F40FqtQIkK-tykXClMqa8-vgnW6MMTAZw5ybVF617h8

https://chr.fvst.dk/chri/faces/frontpage?_adf.ctrl-state=luhs90i02_3

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/corona-aflivning-af-mink-kan-begynde-aftale-pa-plads

Stop de verkoop van bont TEKEN NU DE PETITIE Bont

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer