Main content

Inhoud

Breek mij de bek niet open

Nieuws: 30 mei 2022
Dier­proeven

De Ethische Commissie in Vlaanderen heeft een dierproef goedgekeurd waarin wetenschappers vier jaar lang de driedimensionale bewegingen van de bek bij zaadetende zangvogels bestuderen.1 Hiermee willen ze nagaan waarom bepaalde vogelsoorten sneller zijn dan andere in het eten van bepaalde zaden. Jen Hochmuth van Animal Rights: “Deze nutteloze dierproef dient enkel om de nieuwsgierigheid van een paar onderzoekers te stillen en had nooit mogen goedgekeurd worden.”

Zangvogels gedood in dierproef uit nieuwsgierigheid

Voor deze dierproef krijgen 18 zangvogels (6 rijstvogels, 6 kanaries en 6 Chinese appelvinken) operatief merkers aangebracht om de beweging van de onzichtbare botten en spieren via röntgenvideografie te kunnen meten. Op het einde van de dierproef worden alle zangvogels gedood om de anatomie van hun bek in detail te bestuderen.

Dierproeven zijn echter enkel toegestaan als pijn, lijden, angst of blijvende schade dat het dier zal ondergaan, opweegt tegen het nut van de dierproef. De Europese wetgeving verplicht onderzoekers om vooraf aan een dierproef een kosten-batenanalyse uit te voeren.1 “Het verlangen om intellectuele nieuwsgierigheid te bevredigen had nooit ten koste mogen gaan van het welzijn of leven van deze vogels”, aldus Hochmuth.

"Van (wilde) dieren blijf je gewoon af!"

Jen Hochmuth, Animal Rights

Geen lofzang voor deze wetenschappers

Om onze kennis van andere dieren te vergroten, zijn er veel meer niet-intrusieve methoden, zoals veldstudies en observaties in het wild, waarbij het natuurlijke gedrag van een dier kan worden bestudeerd en gewaardeerd, in plaats van dieren te gebruiken voor menselijke nieuwsgierigheid.

Bij Animal Rights zijn we van mening dat men van wilde dieren afblijft. “De studie van het natuurlijke gedrag van dieren is fascinerend, en niet meer dan dat, wanneer ze vrij zijn om hun volledige gedragsrepertoire uit te drukken in hun eigen habitat”, aldus Hochmuth.