Main content

Inhoud

Brief naar minister Weyts: schaf verkoop levende schaaldieren af!

Nieuws: 4 januari 2023
Slacht

Animal Rights publiceerde op 3 januari 2022 videobeelden en fotomateriaal van hoe levende kreeften in plastic verpakkingen liggen te wachten op de dood bij supermarkt Delhaize in Asse. De dieren worden als eindproduct verpakt terwijl ze nog in leven zijn.

Dat zulke horrortaferelen anno 2023 plaatsvinden in ons land, vindt Animal Rights barbaars. Wij vroegen Delhaize onmiddellijk te stoppen met de verkoop van levende kreeften. Daarnaast vragen wij Vlaams minister Weyts om de verkoop van levende schaaldieren volledig te verbieden. Lees hieronder onze brief aan de minister

Lees ook: Schokkend: levend verpakte kreeften in de rekken bij Delhaize

De brief naar Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts

Geachte minister Weyts

Allereerst onze beste wensen voor u en alle medewerkers in het kabinet Dierenwelzijn.

Wij schrijven u omdat er, zoals u weet, anno 2023 nog steeds levende kreeften verkocht worden in Vlaamse supermarkten. Afgelopen zaterdag, 31 december 2022 bleken levende kreeften voorverpakt in plastic verpakkingen in de rekken te liggen bij supermarkt Delhaize in Asse. Gisteren, maandag 2 januari 2023, lagen de levende dieren er nog steeds, afgeprijsd tegen -50%. De dieren die nog in de rekken lagen, zaten dus minstens drie dagen in de plastic bakken ingepakt. We moeten eerlijk toegeven dat we op z'n minst gezegd geschokt zijn dat levende dieren bij Delhaize gewoon dagenlang ingepakt moeten wachten op hun dood. Wij hebben Delhaize zelf ook aangeschreven met vraag om uitleg en wat er achteraf met de nog levende dieren is gebeurd, die niet verkocht werden.

Minister, kreeften worden over de hele wereld gevangen. Ze worden in grote hoeveelheden en met dichtgeplakte scharen 'opgeslagen' totdat ze naar winkels en restaurants worden vervoerd. De wijze van vangen, vervoeren en houden levert de dieren enorm veel stress op. Zo leven kreeften in de natuur in diep, donker water op de bodem. Ze zijn bang voor licht en vermijden dat ook. Het contrast met een helverlicht aquarium in een supermarkt kan niet groter zijn.

In november 2021 kondigde het Verenigd Koninkrijk aan de dierenwelzijnswet aan te zullen passen, omdat een overzichtsstudie van de London School of Economics (LSE) met sterke wetenschappelijke bewijzen kon aantonen dat onder meer kreeften pijn en angst kunnen voelen.

In bijvoorbeeld Zwitserland, Oostenrijk en Nieuw-Zeeland is het levend en zonder verdoving koken van kreeften al verboden.

Wat Animal Rights betreft is het niet meer van deze tijd om met een dier onder de arm naar huis te gaan en het vervolgens zelf te doden. Animal Rights vraagt u dan ook om het juiste te doen voor de dieren en de verkoop van levende schaaldieren volledig te verbieden.

Wij kijken uit naar uw antwoord,

Hartelijke groet
Animal Rights