Main content

Inhoud

Dier in nood? Dit kun je zelf doen.

Animal Rights richt zich op campagnevoering om dierenleed structureel uit de wereld te helpen. Wij zijn niet bevoegd om dieren in beslag te nemen of privéterrein te betreden. Als je een dier in nood tegenkomt is het belangrijk om zo snel mogelijk de juiste instanties te contacteren!

Nederland

Ben je getuige van een dier in nood door een ongeluk, mishandeling of verwaarlozing, of heb je direct een dierenambulance nodig? Dan is er één centraal nummer om te bellen: 144. Ook bij twijfel kan dit nummer gebeld worden, bijvoorbeeld voor advies of een overleg.

Je kunt desgewenst ook bellen met je plaatselijke dierenambulance.
• Via deze kaart van Nederland vind je alle dierenambulances die lid zijn van de FDN.
• Via deze kaart van Nederland vind je alle dierenambulances die aangesloten zijn bij de dierenbescherming.

Verder kun je de dierenpolitie contacteren via het nummer 144 of via het meldformulier dierenmishandeling. Tot slot is er nog de landelijke inspectiedienst dierenbescherming, ook zij kunnen via het nummer 144 worden bereikt of tijdens kantooruren op het nummer 088 811 3000.

144 niet bereikbaar?
Dit nummer is zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar tegen lokaal tarief. Mocht 144 om technische redenen niet bereikbaar zijn, bel dan het politienummer 0900-8844, of voor spoed 112.

Verwaarloosd boerderijdier
* Zie je een verwaarloosde koe of schaap in de wei staan? Dan kan je dit melden bij de NVWA.
* Zie je boerderijdieren die last hebben van de hitte? Gebruik dan dit formulier.

België

Vlaanderen
In Vlaanderen is er jammer genoeg geen algemene dierenpolitie of dierenbescherming met bevoegdheid om dieren in beslag te nemen. De inspectiedienst Dierenwelzijn is het eerste aanspreekpunt voor gevallen dierenverwaarlozing of -mishandeling. Je kunt het bereiken via het nummer 1700 of via het meldformulier. Ook de lokale politie is bevoegd om dieren in beslag te nemen in dringende gevallen. Aarzel dus niet er bij de lokale politie aan te dringen om langs te komen.

Wild dier in nood? Contacteert dan het dichtstbijzijnde VOC. Deze gegevens vind je hier.

Wallonië
In Wallonië geldt het nummer 1718. Ook hier geldt dat de lokale politie en burgemeester bevoegdheid hebben om in te grijpen in dringende gevallen van dierenmishandeling.

Brussel
In Brussel heeft de dienst dierenwelzijn enkel een online formulier dat je hier kunt terugvinden. Ook in Brussel geldt dat de lokale politie bevoegdheid heeft om in te grijpen in dringende gevallen van dierenmishandeling.

Fotocredit: We Animals Media.