Inhoud
Dier in nood? Dit kun je zelf doen.
Animal Rights richt zich op campagnevoering om dierenleed structureel uit de wereld te helpen. Wij zijn niet bevoegd om dieren in beslag te nemen of privéterrein te betreden. Als je een dier in nood tegenkomt is het belangrijk om zo snel mogelijk de juiste instanties te contacteren!
Lees ook: Wat moet je doen als je een wild dier vindt met vogelgriep?
Nederland
Ben je getuige van een dier in nood door een ongeluk, mishandeling of verwaarlozing, of heb je direct een dierenambulance nodig? Dan is er één centraal nummer om te bellen: 144. Ook bij twijfel kan dit nummer gebeld worden, bijvoorbeeld voor advies of een overleg.
Je kunt desgewenst ook bellen met je plaatselijke dierenambulance.
• Via deze kaart van Nederland vind je alle dierenambulances die lid zijn van de FDN.
• Via deze kaart van Nederland vind je alle dierenambulances die aangesloten zijn bij de dierenbescherming.
Verder kun je de dierenpolitie contacteren via het nummer 144 of via het meldformulier dierenmishandeling. Tot slot is er nog de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn, ook zij kunnen via het nummer 144 worden bereikt of tijdens kantooruren op het nummer 088 811 3000.
144 niet bereikbaar?
Dit nummer is zeven dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar tegen lokaal tarief. Mocht 144 om technische redenen niet bereikbaar zijn, bel dan het politienummer 0900-8844, of voor spoed 112.
Verwaarloosd boerderijdier
* Zie je een verwaarloosde koe of schaap in de wei staan? Dan kan je dit melden bij de NVWA.
* Zie je boerderijdieren die last hebben van de hitte? Gebruik dan dit formulier.
België
Vlaanderen
In Vlaanderen is er jammer genoeg geen algemene dierenpolitie of dierenbescherming met bevoegdheid om dieren in beslag te nemen. De inspectiedienst Dierenwelzijn is het eerste aanspreekpunt voor gevallen dierenverwaarlozing of -mishandeling. Je kunt het bereiken via het nummer 1700 of via het meldformulier.
Ook de lokale politie is bevoegd om dieren in beslag te nemen in dringende gevallen. Aarzel dus niet er bij de lokale politie aan te dringen om langs te komen.
Wild dier in nood? Contacteert dan het dichtstbijzijnde VOC. Deze gegevens vind je hier.
Wallonië
In Wallonië geldt het nummer 1718. Ook hier geldt dat de lokale politie en burgemeester bevoegdheid hebben om in te grijpen in dringende gevallen van dierenmishandeling.
Brussel
In Brussel heeft de dienst dierenwelzijn enkel een online formulier dat je hier kunt terugvinden. Ook in Brussel geldt dat de lokale politie bevoegdheid heeft om in te grijpen in dringende gevallen van dierenmishandeling.
Fotocredit: We Animals Media.
Wat te doen als dieren lijden onder hittestress?
Niet alleen op transport, maar ook in weides en in de stallen lijden dieren onder de steeds hogere temperaturen door klimaatverandering. Dieren in weides hebben vaak geen enkel schaduwplekje om te schuilen voor de brandende zon. In stallen wordt het bedrukkend warm en ook daar kunnen dieren geen kant op om zich te verkoelen. Tijdens een hittegolf of hete dagen kan de temperatuur al snel oplopen tot zo'n hoge temperaturen dat de dieren het moeilijk krijgen en door hittestress niet alleen lijden maar ook een pijnlijke dood kunnen sterven.
Ben je getuige van dieren die lijden onder hittestress in een weiland, op een veetransport of in hete stallen? Neem een camera (of je telefoon) en film de dieren vanaf de openbare weg. Privéterrein betreden valt wettelijk gezien onder huisvredebreuk of erfvredebreuk. Plaats de beelden op jouw sociale media en gebruik de hashtag #animalrightshittestress
Opgelet: gezichten van mensen mogen wegens de privacywetgeving niet zonder toestemming in beeld gebracht worden.
Op deze manier, het filmen en verspreiden van de beelden, wordt er druk gezet om verkoeling en schaduwplekken te voorzien voor dieren die lijden in de verschroeiende hitte. Ook op politiek niveau wordt de druk zo vergroot om een hitteprotocol op te stellen dat ook effectief werkt. Want voorlopig laat het hitteprotocol de dieren in de steek.
Lees hier alles over het hitteprotocol in België en de situatie in Nederland.
Animal Rights benadrukt dat dieren in de vee-industrie lijden vanaf de geboorte tot als ze eindigen in het slachthuis. Met hun noden, behoeften en het uiten van natuurlijke gedragingen wordt amper tot nooit rekening gehouden. Het vervoeren van dieren tijdens een hittegolf of tropische temperaturen is een zoveelste onderdeel van hun lijdensweg.
Vogelgriep
Niet alleen dieren in de vee-industrie, maar ook wilde dieren worden hard getroffen door vogelgriep. Lees hier wat je moet doen indien je een mogelijk slachtoffer van vogelgriep gevonden hebt.