Main content

Inhoud

Wat moet je doen als je een wild dier vindt met vogelgriep?

Nieuws: 1 maart 2023
Animal Rights

Er zijn nog steeds heel veel vragen en misvattingen over vogelgriep bij wilde dieren. Animal Rights zet op een rijtje wat je kan doen als je een wild dier vindt dat mogelijk getroffen is door vogelgriep.

Lees ook: Dier in nood? Dit kun je zelf doen

Hoe herken je vogelgriep?

Hoogpathogene vogelgriep, ofwel de momenteel circulerende H5N1 variant, kan je herkennen doordat vogels zich verzwakt en gedesoriënteerd op de grond bevinden. Een typisch symptoom zijn de draaibewegingen die de vogels met de kop maken. Watervogels zoals meeuwen, aalscholvers, eenden, zwanen, waterhoenen etc. worden het vaakst getroffen, maar ook zangvogels en roofvogels kunnen slachtoffer worden van de vogelgriep. Daarnaast kunnen predatoren zoals marters en vossen het virus oplopen wanneer ze zich voeden met besmette vogels, maar ze kunnen het virus niet onderling doorgeven.

Wat is vogelgriep?

Vogelgriep is een zoönose die wereldwijd een pandemie is voor zowel vogels in de vee-industrie als voor de wilde vogels. Er wordt maar al te vaak gedacht dat wilde vogels verantwoordelijk zijn voor de mutatie en de verspreiding van de vogelgriep, maar dat is niet zo: het hardnekkige virus zoals we het nu kennen is ontstaan in de pluimvee-stallen.

Wat moet je doen?

Eerst en vooral: als je een dier in nood vindt, is het altijd aangewezen om meteen een Vlaams Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC) te contacteren. In Nederland kan je je wenden tot de Dierenambulance. Zij geven telefonisch advies over wat het specifieke dier in een bepaalde situatie nodig heeft of komen ter plaatse om het dier op te halen.

Raak het dier nooit met blote handen aan, draag latex handschoenen en gooi de handschoenen erna weg. Heb je geen handschoenen bij? Gooi dan een handdoek of een sjaal over de vogel en zet het dier voorzichtig in een kartonnen doos met luchtgaten en breng het dier naar het dichtstbijzijnde vogelopvangcentrum. Stap nooit zomaar binnen in een vogelopvangcentrum met een verzwakt dier dat mogelijk getroffen is door vogelgriep. Er gelden strenge quarantaineregels die nageleefd worden. Het is belangrijk om hen eerst telefonisch te contacteren met de melding dat je een dier hebt gevonden dat mogelijk getroffen is door vogelgriep.

Gooi na gebruik de handschoenen, kartonnen doos en de handdoek of sjaal in een afgesloten vuilnisbak. Was je handig grondig met water en zeep. Je kan ook eerst ontsmettingsgel gebruiken indien je niet meteen toegang hebt tot water en zeep.

Als je een overleden vogel of zoogdier vindt, kan je de (gratis) influenzalijn bellen: 0800 99 777. Het karkas wordt dan opgehaald en onderzocht op H5N1 in een labo.

Heb je een getroffen dier toch aangeraakt? Was dan heel grondig je handen en was je kledij in de wasmachine.

Dieren in nood

Animal Rights richt zich op campagnevoering om dierenleed structureel uit de wereld te helpen. Wij zijn niet bevoegd om dieren in beslag te nemen of privéterrein te betreden. Als je een dier in nood tegenkomt is het belangrijk om zo snel mogelijk de juiste instanties te contacteren!

Hier kan je alles lezen over welke stappen je kan zetten wanneer (wilde) dieren in nood verkeren.