Main content

Inhoud

Dieren in gevaar door hoog water

Nieuws: 16 juli 2021
Slacht

Foto credit: lameuse.sudinfo.be

De afgelopen dagen zijn door hevige regenval op verschillende plekken in Duitsland, België en Nederland grote gebieden onder water komen te staan. Zo ook bij Roermond, waar de Maas buiten zijn oevers is getreden. Op de Stadsweide in Roermond zijn een kudde koeien daardoor in gevaar gekomen.1 Animal Rights: "Wij leven mee met de getroffen dieren én mensen. Dit is een verschrikkelijke gebeurtenis met vele slachtoffers. Onze gedachten zijn bij allen die hierdoor getroffen zijn."

Wij leven mee met de getroffen dieren én mensen. Dit is een verschrikkelijke gebeurtenis met vele slachtoffers. Onze gedachten zijn bij allen die hierdoor getroffen zijn.

Animal Rights

Dieren in gevaar

Waar mogelijk proberen veehouders dieren naar hoger gelegen locaties te verplaatsen. Staatsbosbeheer helpt ook met het evacueren van onder andere koeien, paarden en schapen.1 Voor de koeien bij de Stadsweide is hun lot nog ongewis. Volgens ooggetuigen gaat het om ongeveer 25 runderen, waarvan er mogelijk nog maar 5 in leven zijn. Kristel Grond, campagneleider Stop de slacht: "De koeien zijn al zwemmend op zoek naar droog gelegen stukken. Totdat ze geen energie meer hebben en een verdrinkingsdood sterven."

Maar ook de talloze landbouwhuisdieren in afgesloten stallen in Wallonië, Nederland en Duitsland lopen gevaar door de hoge watersnood. Door de afgesloten stallen kunnen zij nergens heen, terwijl het water naar binnen loopt.

Kleine dieren kansloos

Voor de mens wordt nu zoveel mogelijk geprobeerd de situatie onder controle te krijgen. Dit gebeurt onder meer door het water weg te sluizen naar bijvoorbeeld natuurgebieden. Waar koeien nog enige tijd hun hoofd boven het water kunnen houden zijn kleine dieren zoals konijnen, hazen en egels kansloos1.