Main content

Inhoud

DIEREN LIJDEN IN BRANDENDE ZON BIJ SLACHTHUIS TIELT

Nieuws: 10 augustus 2020
Slacht

We wisten al dat er binnen in het slachthuis van Tielt misdaden tegen de dieren begaan werden. Vorige vrijdag is op beeld vastgelegd dat Debra Meat ook bij de aanvoer van de varkens geen enkele boodschap heeft aan hun welzijn. De dieren worden aangevoerd bij temperaturen rond de 30°C en krijgen geen enkele verkoeling. Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout: “Het is duidelijk dat slachthuis Tielt geen enkele moeite doet om de dieren verkoeling te gunnen tijdens hun laatste levensmomenten. Deze arme varkens wachten letterlijk op de dood in bloedhete metalen doodskisten.”

Deze arme varkens wachten letterlijk op de dood in bloedhete metalen doodskisten

Els Van Campenhout, Animal Rights

Metalen doodskist

In temperaturen van rond de 30 graden worden nog altijd varkens aangevoerd. Sommige vrachtwagens wachten vervolgens in de hitte van de volle zon, zonder enige schaduw. Terwijl de chauffeur in zijn geairconditionde cabine zit, zijn de varkens opgesloten in wat neerkomt op een metalen (doods)kist.

Geen enkele verkoeling

De ventilatoren van de trucks draaien niet, er is geen afdak dat schaduw biedt, het slachthuis heeft geen externe ventilatoren opgesteld, het wegdek wordt niet met water nat gesproeid. Kortom, de dieren krijgen geen enkele vorm van verkoeling en lijden onder deze tropische temperaturen. “Het vervoeren van dieren tijdens een hittegolf is een zoveelste onderdeel van hun lijdensweg in de vee-industrie”, zegt Van Campenhout.

Het vervoeren van dieren tijdens een hittegolf is een zoveelste onderdeel van hun lijdensweg in de vee-industrie

Els Van Campenhout, Animal Rights

Hittestress bij varkens

De hittestress bij de varkens is voor een geoefend oog overduidelijk. De dieren zijn apathisch, de ademhaling is snel en oppervlakkig, het schuim staat op de lippen en de bek hangt open. Dit is marteling, dit is terreur tegen de dieren.

Een varken voelt zich comfortabel tot 18 à 20 graden. Al snel daarboven gaan ze sneller en oppervlakkiger ademen en de hartslag en bloeddruk lopen op. Uiteindelijk worden ze sloom en lethargisch. Hitte leidt tot stress - al bij een temperatuur van 27°C, zelfs lager als de luchtvochtigheid hoog is - en hittestress kan leiden tot sterfte als gevolg van uitdroging, een verstoorde mineralenbalans, vergiftiging vanuit de darmen of hartstilstand.

Het hitteplan beschermt dieren duidelijk niet tegen extra lijden wanneer de vrachtwagens met dieren in de blakende zon staan te wachten tijdens een hittegolf

Els Van Campenhout, Animal Rights

Hitteplan 2020

Op vrijdag 7 augustus trad het nieuwe hitteplan van Ben Weyts in werking. Dat plan zou ervoor moeten zorgen dat dieren tijdens het transport naar het slachthuis minder zouden lijden op hete dagen. Het hitteplan stelt onder meer dat groot vee en pluimvee niet vervoerd mogen worden tussen 14 uur en 19 uur. 1 “Het hitteplan beschermt dieren duidelijk niet tegen extra lijden wanneer de vrachtwagens met dieren in de blakende zon staan te wachten tijdens een hittegolf.”, zegt Van Campenhout.

Op Europees niveau bestaat er een richtlijn die stelt dat dieren niet vervoerd mogen worden bij een maximumtemperatuur van 30°C, met een tolerantie van vijf graden boven dat bereik. 2

Animal Rights: "De oplossing is plantaardig.”

Animal Rights roept de consument op om te helpen het dierenleed een halt toe te roepen door te kiezen voor de vele plantaardige alternatieven.

SLUIT DE SLACHTHUIZEN Teken nu de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer