Main content

Inhoud

Dieren zijn geen paascadeau's!

Nieuws: 7 april 2023
Animal Rights

Animal Rights kreeg beelden in handen van hoe op donderdag 6 april 2023 bij een Aveve-filiaal in het West-Vlaamse Rollegem in België tientallen jonge leghennen op elkaar gepropt zitten in een buitenverblijf in de aanloop naar Pasen. Volgens onze bron zouden de dieren er al sinds vorige week in deze omstandigheden zitten.

Animal Rights campagneleider Els Van Campenhout: “De gestresste dieren kunnen elkaar niet ontwijken en bij het bij elkaar plaatsen van teveel kippen op een te kleine oppervlakte is de kans op ‘piling’ reëel. ‘Piling’ gebeurt wanneer kippen onder en op elkaar kruipen, waardoor de kippen helemaal onderaan een akelige dood kunnen sterven door vertrapping en/of verstikking.”

Lees ook: Animal Rights eist de onmiddellijke afschaffing van de verkoop van levende kuikens bij AVEVE

De gestresste dieren kunnen elkaar niet ontwijken en bij het bij elkaar plaatsen van teveel kippen op een te kleine oppervlakte is de kans op ‘piling’ reëel. ‘Piling’ gebeurt wanneer kippen onder en op elkaar kruipen, waardoor de kippen helemaal onderaan een akelige dood kunnen sterven door vertrapping en/of verstikking.

Els Van Campenhout, Animal Rights

Dieren zijn geen paascadeaus

Elk jaar opnieuw worden rond de Paastijd levende dieren aangeboden in tuincentra zoals AVEVE. Het is zo verleidelijk: mooie jonge hennen, een schattig kuikentje of konijntje kopen voor Pasen. Maar de dieren worden groot, ze hebben ruimte nodig en evenveel medische zorgen als een hond of kat. Ze hebben hun eigen karakter en willen misschien niet zo veel interactie met mensen.

In 2019 eiste Animal Rights de onmiddellijke afschaffing van de verkoop van levende kuikens bij AVEVE

Kippen: dierenleed op vele niveau’s

Kippen zijn wereldwijd de meest gefokte en gedode diersoort in de veehouderij. Zowel vleeskuikens als legkippen lijden onnoemelijk. Niet alleen in de industrie, maar ook in achtertuinen hebben het niet altijd goed: er bestaat in België geen regelgeving rond hoe kippen door particulieren gehouden moeten worden. Er bestaat zelfs geen wettelijke vastgelegde minimumoppervlakte voor kippen en is er amper tot geen controle over het particuliere slachten van kippen in de achtertuin. Ook in Nederland gaat het bijna altijd over aanbevelingen en amper over verplicht op te volgen regels.

Wil je meer weten over eieren? Lees dan hier onze Q&A over eieren.

Adopt, don’t shop

Het is absurd: Dieren kopen in winkels terwijl de asielen vol met dieren zitten die wachten op een nieuwe thuis. in België staan er op www.adopteereendier.be nog zo veel lieverds ter adoptie. In Nederland kan je hiervoor bijvoorbeeld naar https://ikzoekbaas.dierenbescherming.nl/. Daarnaast zijn er nog tal van organisaties met opvangdieren die popelen om geadopteerd te worden. Koop nooit dieren die zijn gefokt voor de verkoop. Net zoals bij honden in de broodfok, leven de ouderdieren van die schattige hamsters, kuikens, konijnen, ... vaak in treurige omstandigheden. Bovendien red je twee levens door te adopteren: dat van het dier zelf en dat van een ander dat nu een plekje kan krijgen in de opvang.