Main content

Inhoud

Dit is dierenmishandeling en kwellerij

Nieuws: 13 mei 2021
Dier­proeven

Animal Rights is geschrokken van de slechte omstandigheden waarin fretten worden gehouden in het proefdiercentrum van het Erasmus MC. Bovendien neemt het aantal dierproeven op fretten toe; in 2017 werden 94 experimenten op fretten uitgevoerd, in 2018 waren dat er al 121 en in 2019 steeg het aantal dierproeven op fretten naar 179. Uit wetenschappelijke publicaties blijkt dat de dieren tot wel 3 weken lang, en vaak alleen, opgesloten zitten in piepkleine glazen bakken zonder enige vorm van afleiding. “Dit is dierenmishandeling en kwellerij,” aldus Animal Rights oprichter Robert Molenaar. 1

In het jaarverslag van 2012 beweerde het Erasmus MC nog het volgende: 'De verblijven van de dieren zijn zo comfortabel mogelijk ingericht. Zo worden waar mogelijk altijd bodembedekking en interessante voorwerpen in de verblijven gelegd en de dieren worden het liefst in groepjes gehouden.' De praktijk laat een heel ander beeld zien.

Aantal experimenten op fretten per jaar in het Erasmus MC Full size
Aantal experimenten op fretten per jaar in het Erasmus MC

Experimenten

De dierproeven op fretten vinden al vele jaren plaats op de virologie afdeling van het Rotterdamse proefdiercentrum. Fretten worden via de neus of direct in de longen besmet met virussen zoals griep, vogelgriep, of corona. (Op de foto's hieronder kun je de opstelling van het experiment zien.) Er wordt gekeken of fretten het virus kunnen doorgeven: door twee fretten bij elkaar te zetten of in een opstelling waarbij een fret in een andere bak zit opgesloten op 10 centimeter afstand.

Molenaar: “De symptomen variëren van waterige ogen, inactiviteit en het verlies van lichaamsgewicht tot heftige ontstekingen en het niet meer kunnen bewegen van de achterpoten.” De fretten krijgen een temperatuurmeter geïmplanteerd, worden regelmatig verdoofd voor bloedafname, het afnemen van monsters, en het wegen van het lichaamsgewicht. “Allemaal handelingen die bijdragen aan stress en angst bij de proefdieren,” aldus Molenaar. Na afloop worden alle dieren gedood.

Waar komen de fretten vandaan?

Uit de wetenschappelijke publicaties blijkt dat het Erasmus MC fretten besteld bij een commerciële proefdierfokker genaamd TripleF uit Pennsylvania, Amerika. TripleF is een beruchte en grootschalige fokker (minimaal 6.000 fretten op locatie) dat al sinds 1985 ‘virusvrije’ fretten aflevert. Op de website staat dat ‘mishandeling of op elke wijze het pijnigen van dieren indruist tegen alles waar we voor staan.’ Toch werd het bedrijf in 2012 veroordeeld voor dierenmishandeling en nalatigheid na een undercoveroperatie van PETA. 1

Molenaar: “De beelden spreken voor zich: piepjonge fretten met wonden en bloedingen die aan hun lot worden overgelaten. Fokdieren met infecties. Stereotiep gedrag vanwege de smerige, volle, kale hokken. Deze mensen hebben geen enkel respect voor dieren. Deze business zou eigenlijk niet mogen bestaan.”

Undercoverbeelden uit de proefdierfokkerij TripleF

De PETA medewerker rapporteerde dat er geen dierenarts aanwezig was, ondanks claims op de website van wel. Levende maar zieke of gewonde dieren werden zo in de afvalbak gegooid. Molenaar: “Het Erasmus MC bestelt ‘gewoon’ fretten bij deze veroordeelde proefdierfokker uit Amerika. Dat betekent dat de fretten een stressvolle reis van zeker 48 uur achter de rug hebben voordat ze aankomen in het proefdiercentrum. Daar worden geen vraagtekens bij gezet. Het is de gangbare praktijk in de dierproevensector.”

Actie

Animal Rights organiseert op 26 mei om 13:00 een protestactie tegen de dierproeven in het Erasmus MC. Volgens de laatste cijfers uit 2019 voerde het Erasmus 13.786 dierproeven uit op muizen, ratten, cavia’s, gerbils, hamsters, fretten, apen, varkens, kippen, vogels en vissen. We willen dat het Erasmus MC serieus werk maakt van het vervangen van dierproeven. Er is geen enkel beleid om deze nu te vervangen. Ons protest is hard nodig.

Petitie - vervang dierproeven Animal Rights roept de regering op om nu echt werk te maken van het vervangen van dierproeven. Dier­proeven

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer