Main content

Inhoud

Fretten doodziek gemaakt met vogelgriep

Nieuws: 2 april 2024
Dier­proeven

In 2019 klaagde Animal Rights al de experimenten op fretten bij Erasmus MC aan. “Dit is dierenmishandeling en kwellerij”, klonk het toen. Vijf jaar later is er niets veranderd, het leed van de fretten die gevangen zitten bij Erasmus MC gaat gewoon door.

Lees ook: Mars op wereldproefdierendag.

Doodziek gemaakt

In een studie gepubliceerd in 2023 werd een groep van zes fretten geïnfecteerd met een variant van hoogpathogene vogelgriep (H5N6). De dieren werden al snel doodziek, ze verloren veel gewicht, werden slap, sommige konden niet meer op hun poten staan, en kregen moeite met ademen.1

Een dier moest voor het einde van het experiment worden afgemaakt, omdat het zo zwak was. Het had op vijf dagen tijd wel een vijfde van zijn gewicht verloren!

Een andere groep van vier vrouwelijke fretten werd besmet met hetzelfde vogelgriepvirus. Vervolgens werden ze apart opgesloten in kooitjes die geïsoleerd zijn van de buitenlucht maar wel luchtcontact met een niet-besmette fret in een aangrenzend kooitje mogelijk maakt. Doel was nagaan of de virusvariant overgedragen kan worden via de lucht. Geen enkele van de besmette dieren haalden het einde van het experiment.

In een andere studie, gepubliceerd in 2023, werden opnieuw twaalf fretten besmet met varianten van het H5N1-virus. Ook deze fretten verloren gewicht en kregen neurologische symptomen. Een fret ontwikkelde zelfs een ernstige vorm van hersenvliesontsteking.2

Fretten afkomstig van veroordeelde fokker

De fretten waren afkomstig van het Deense Euroferret en het beruchte Amerikaanse Triple F. Een grootschalige fokker (minimaal 6.000 fretten op locatie) die al sinds 1985 handelt in fretten voor de proefdierindustrie. Het bedrijf werd in 2012 veroordeeld voor dierenmishandeling en nalatigheid na een undercoveroperatie van PETA waaruit bleek dat de werknemers de fretten zwaar mishandelden. Toch houdt dit Erasmus MC niet tegen om fretten van Triple F te blijven afnemen.

Transparantie onbestaande

We berichtten eerder al hoe Erasmus MC er alles aan doet om haar wrede experimenten geheim te houden. Ze ontzegt dierenrechtenorganisaties zoals Animal Rights het recht op toegang tot documenten waaruit we meer kunnen leren over de experimenten die zij uitvoeren. Ze maken het onmogelijk om te weten komen waar Erasmus MC mee bezig is, welke inbreuken de NVWA vaststelt tijdens inspecties, waar de dieren vandaan komen, hoe het goedkeuringsproces van dit soort projecten verloopt, …

Erasmus MC wil niet dat er kritisch naar haar experimenten gekeken wordt, laat staan dat groepen zoals Animal Rights gebruik zouden maken van hun recht op bezwaar tegen dit soort krankzinnige experimenten.

Lees ook: Erasmus MC voert schofterige experimenten uit op wasberen

Stop dierproeven en megastallen

Het werkelijke gevaar met vogelgriepvirussen schuilt in de enorme pluimveedichtheid in Nederland. Volgens het CBS waren er vorig jaar alleen al zo'n 99,9 miljoen kippen in Nederland. Het vogelgriepvirus kan zich hierdoor razendsnel verspreiden. Volgens viroloog Thijs Kuiken van het Erasmus MC zelf is op termijn de belangrijkste maatregel het aantal veebedrijven en de hoeveelheid dieren per onderneming omlaag brengen.1

Op zaterdag 20 april organiseren we een mars op Wereldproefdierendag. We trekken door het centrum van Rotterdam om actie te voeren voor het Erasmus MC. Je vindt alle informatie over onze actie in onze agenda of via dit evenement.