Main content

Inhoud

Genetisch gemodificeerde proefdieren moeten verboden worden

Nieuws: 24 januari 2020
Dier­proeven

Het aantal dierproeven in België is tussen 2017 en 2018 gestegen van 543.074 naar 556.271. Dit valt grotendeels te wijten aan dierproeven voor alzheimer en de genetische muizenmodellen die daarvoor gecreëerd en onderhouden worden. Volgens Animal Rights is genetische manipulatie of gene-editing van dieren niet alleen ethisch onverantwoord maar ook slechte wetenschap die verboden moet worden.

Jen Hochmuth, campagnecoördinator Animal Rights: “Als we werken met menselijk materiaal kunnen we veel specifiekere vragen stellen en doen we dat ook gelijk in het systeem dat we willen genezen, namelijk de mens.” Animal Rights is een petitie gestart en roept de EU op om de wetgeving te herzien en pleit voor een volledig verbod van genetische modificatie van dieren.

Lees ook: Konijnen genetisch gewijzigd en uitgemolken in absurde dierproeven.

Het feit dat proefdieren eerst genetisch gewijzigd dienen te worden is al een bewijs dat hun voorspellende waarde voor de mens nooit voldoende gaat zijn.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Meer dierproeven in België door genetisch gewijzigde dieren

Volgens de cijfers van de overheid is het aantal dierproeven in België tussen 2017 en 2018 gestegen van 543.074 naar 556.271.1 In 2018 zijn in België 162.302 dierproeven (30% van alle dierproeven) uitgevoerd op genetisch gewijzigde proefdieren. Dat zijn er 21.517 meer dan in 2017. In een recent interview verklaart een onderzoeker van de VUB deze stijging als het gevolg van intensiever onderzoek naar alzheimer en de genetische muizenmodellen die daarvoor gecreëerd en onderhouden worden.2

Bij de genetische modificatie van een dier wordt het genetisch materiaal gewijzigd op een manier die niet van nature voorkomt. Het creëren van genetisch gemodificeerde dieren en het uitvoeren van experimenten kost miljoenen dieren per jaar het leven en brengt in elke fase veel leed met zich mee.

Jen Hochmuth: “Het genetisch modificeren is een schending van dierenrechten, omdat het manipuleren van dieren voor menselijke doeleinden de intrinsieke waarde van andere dieren ontkent, alsof ze niets anders zijn dan menselijk eigendom. Daarom pleiten we ook voor de volledige vervanging van dierproeven.”

Muizen krijgen van nature geen alzheimer

De ziekte van Alzheimer wordt gekenmerkt door cognitieve stoornissen en de opbouw van amyloïde eiwitplaques in de hersenen van mensen, maar de ziekte komt niet van nature voor bij muizen. Volgens sommige wetenschappers is de oplossing om vooruitgang te boeken muizen genetisch te modificeren zodat ze menselijk amyloïde-eiwit produceren. Deze muizen ontwikkelen wel plaques in hun hersenen, maar ze vertonen nog steeds niet de geheugenproblemen die bij mensen voorkomen.

Volgens Jen Hochmuth beseffen veel wetenschappers dat andere dieren niet geschikt zijn als modellen voor de mens: "Het feit dat proefdieren eerst genetisch gewijzigd dienen te worden is al een bewijs dat hun voorspellende waarde voor de mens nooit voldoende gaat zijn.”

Het wordt tijd dat we stoppen met het proefdiermodel als gouden standaard en volop inzetten op proefdiervrij onderzoek. Zo kunnen we niet alleen proefdierleed besparen maar ook betere resultaten bij de mens boeken.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Veel dierenleed en verspilling van kostbare tijd en fondsen zonder effectieve behandelingen

De overheid en farmaceutische bedrijven hebben al miljarden euro’s besteed aan het zoeken naar therapieën om de ziekte van Alzheimer om te keren of aanzienlijk te vertragen. Tot nu toe zijn alle potentiële geneesmiddelen die met succes plaques uit de hersenen van muizen hebben verwijderd, erin gefaald om de symptomen van de ziekte van Alzheimer bij mensen te verminderen. Er was zelfs een studie waar met succes de accumulatie van amyloïde plaques in muizen afnam, maar klinische proeven verergerden de mentale achteruitgang en hersenkrimp bij mensen.1

Menselijke ziektes proberen nabootsen door het kunstmatig creëren van symptomen bij proefdieren heeft grote wetenschappelijke beperkingen die niet kunnen worden overwonnen. Heel vaak zijn de symptomen en reacties op mogelijke behandelingen bij andere diersoorten verschillend van die van menselijke patiënten. Er zijn slechts 5 geneesmiddelen goedgekeurd voor de behandeling van Alzheimer, en deze bieden slechts minimale voordelen bij sommige patiënten, zonder enige verbetering in de lange termijn prognose.

Volgens een nieuw rapport van de Europese Commissie heeft deze ziekte van Alzheimer het hoogste faalpercentage in de ontwikkeling van geneesmiddelen (meer dan 99%). 2 Falen van geneesmiddelen en onderzoek zonder significante resultaten vanwege irrelevante diermodellen vertragen niet alleen de medische vooruitgang, maar verspillen ook middelen en brengen de gezondheid en veiligheid van vrijwilligers in klinische proeven in gevaar.

Jen Hochmuth: “We zitten aan een belangrijk kantelpunt: hoeveel tijd, geld en dierenleed gaan wetenschappers nog verspillen met proefdieren te vermenselijken om tot de duidelijke conclusie te komen dat we nooit van een muis, of van welk dier dan ook, een mens kunnen maken?”

Proefdiervrije innovatie gebaseerd op menselijk weefsel als nieuwe gouden standaard

Decennialang proefdieronderzoek heeft nog geen enkele behandeling tegen de ziekte van Alzheimer kunnen opleveren. Meer en meer wetenschappers realiseren zich nu dat dierproeven geen geschikte methode zijn voor het testen van medicijnen omdat de menselijke biologie verschilt van andere diersoorten. Het Interreg. Vlaams-Nederlandse project ''Herinneringen'' van ToxGenSolutions BV past toxicologische benaderingen toe gebaseerd op menselijke stamcellen.1 Het is hun doel om genetische biomarkers te identificeren en de oorzaak van alzheimer te begrijpen en zo niet alleen mogelijke geneesmiddelen, maar ook nieuwe methoden voor de vroegtijdige diagnose van de ziekte te ontwikkelen.

Jen Hochmuth: “Het wordt tijd dat we stoppen met het proefdiermodel als gouden standaard en volop inzetten op proefdiervrij onderzoek. Zo kunnen we niet alleen proefdierleed besparen maar ook betere resultaten bij de mens boeken.”