Main content

Inhoud

"Kom op voor de dieren uit laboratoria", heel Europa laat van zich horen

Nieuws: 9 augustus 2022
Dier­proeven

Vandaag, 9 augustus, lanceren 12 Europese landen samen een première van een nieuwe video ter ondersteuning van de campagne VOOR COSMETICA ZONDER DIERENLEED - MAAK EUROPA DIERPROEFVRIJ. De video maakt deel uit van het Europees burgerinitiatief www.EndAnimalTesting.eu, dat zoals de naam al doet vermoeden tot doel heeft een einde te maken aan dierproeven in de EU. Als de Europeanen erin slagen tegen eind augustus 1 miljoen geverifieerde handtekeningen van EU-burgers te verzamelen, zal de Europese Commissie de kwestie van de dierproeven moeten aanpakken.

Teken HIER het Europees burgerinitiatief!

Dit is een unieke kans om een einde te maken aan dierproeven in heel Europa. Dieren moeten meer handtekeningen krijgen om ervoor te zorgen dat er, na aftrek van dubbele en ongeldige handtekeningen, 1 miljoen overblijven.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Gezamenlijke actie in 12 EU landen

De nieuwste video, gemaakt door de Tsjechische organisatie Svoboda zvířat, toont het testen op dieren vanuit het perspectief van de dieren zelf. De landen die deze opmerkelijke gezamenlijke actie ondernemen zijn: Tsjechië, Slowakije, Portugal, Spanje, Italië, Nederland, België, Polen, Duitsland, Bulgarije, Roemenië, Oostenrijk.

"Op sommige dagen heb ik zoveel pijn aan mijn pootjes dat ik niet kan rechtstaan. Ik ben de pijn gewoon, maar ik zal nooit het geschreeuw van de anderen vergeten", zegt de beagle aan wie Maartje Wortel haar stem in leende om te vertellen over het gruwelijke leven in de kooi van het laboratorium. Ook het konijn, dat werd nagesynchroniseerd door Irwan Droog, overleefde de experimenten op zijn lichaam, en het bange biggetje, dat haar hele familie verloor, vertelt haar verhaal met de stem van Rossana Kluivert.

Achter het idee om de wrede dagelijkse realiteit van proefdieren door hun ogen te benaderen, staat communicatiespecialiste Jolana Haismanová van Svoboda zvířat: "Ik denk dat we ons allemaal wel een dier als vriend herinneren, op zijn minst uit onze kindertijd, die ons dierbaar was. Die een echt karakter was of nog steeds is. Wat zouden ze ons vertellen over de gruwelijke proeven, als ze die moesten ondergaan? De laboratoria zitten vol met karakters die het gewoon tegen niemand kunnen zeggen."

Het gaat om meer dan 10 miljoen dieren in de EU

Volgens statistieken van de Europese Commissie zijn er in 2019 meer dan 10,5 miljoen dieren gebruikt voor experimenten. Experimenten worden het vaakst uitgevoerd op muizen, ratten en vogels, maar vaak ook op honden, varkens, apen of paarden. Alarmerend is dat het aantal proefdieren niet significant afneemt van jaar tot jaar, ondanks het feit dat er een breed scala aan alternatieve methoden bestaat, zoals kunstmatige ooghoornvliezen, organen op een chip of kunstmatige huiden. Het gebruik daarvan is echter niet bij wet verplicht, zodat wetenschappers uit pure inertie doorgaan met het uitvoeren van wrede dierproeven.

Ondanks de Europese verordening die het testen van cosmetica in 2013 verbood, worden bestanddelen die uitsluitend in cosmetica worden gebruikt nog steeds getest, omdat REACH een tegenstrijdige verordening is die het testen van chemicaliën verplicht stelt in het belang van werknemers die ermee werken.

Dieren uit laboratoria hebben elke handtekening nodig

Met nog 3 weken te gaan tot het einde van het Europees Burgerinitiatief, motiveren non-profitorganisaties uit heel Europa de EU-burgers: "Dit is een unieke kans om een einde te maken aan dierproeven in heel Europa. Dieren moeten meer handtekeningen krijgen om ervoor te zorgen dat er, na aftrek van dubbele en ongeldige handtekeningen, 1 miljoen overblijven," zegt Jen Hochmuth van Animal Rights.

Teken HIER het Europees burgerinitiatief!

In Nederland is het is noodzakelijk om je adres bij de handtekening te voegen. In België is het is noodzakelijk om je rijksregisternummer bij de handtekening te voegen. Dit zijn EU-vereistes om de geldigheid van de handtekening te verifiëren.