Main content

Inhoud

Mag jij je als veganist tegen corona laten vaccineren?

Nieuws: 8 februari 2021
Dier­proeven

Mag jij je als veganist tegen corona laten vaccineren? Dat is een vraag die we tegenwoordig veel gesteld krijgen. Animal Rights zet het hier op een rijtje.

Coronavaccin en veganisme

Een van de definities van veganisme is een levenswijze waarbij voor zover als praktisch haalbaar is, wordt afgezien van alle vormen van diergebruik. Vaccins zijn (nog) niet dierproefvrij en het productieproces is niet altijd vrij van dierlijke ingrediënten.

Vaccins zijn dus een van de uitzonderingssituaties waarbij het momenteel voor veganisten nog niet mogelijk is om het gebruik van dieren te vermijden, omdat er geen vegan alternatieven beschikbaar zijn. Iedere veganist moet hierin zijn eigen afwegingen maken.

Lees ook het algemeen Animal Rights standpunt over vaccinatie

CORONAVACCIN NIET DANKZIJ MAAR ONDANKS DIERPROEVEN

Laat hierover geen verwarring bestaan, dierproeven waren niet doorslaggevend voor het vermeende succes van de ontwikkeling van coronavaccins. Dierproeven voor de ontwikkeling van vaccins werden uitgevoerd omdat ze verplicht waren vanwege verouderde wetten en niet omdat ze onmisbaar en noodzakelijk zijn. In feite is het tegenovergestelde waar: de snelle ontwikkeling van COVID-19 vaccins is het laatste bewijs van hoe inefficiënt en onnodig dierproeven zijn.

Normaal is het verplicht dat alle kandidaat-geneesmiddelen eerst in een hele reeks proefdieren worden getest voordat de eerste studies bij mensen worden uitgevoerd. Aangezien de gebruikelijke dierproeven te lang durdeen in de huidige COVID-19-crisis, zijn sommige dierproeven ingekort, overgeslagen of gelijktijdig met de tests op mensen uitgevoerd. Zo werd het kandidaat-vaccin van Moderna pas op dieren getest nadat honderden mensen met de vaccins waren geïnjecteerd. De bedrijven wisten dat het virus dieren anders aantast dan mensen, dus het had geen zin om het acht tot tien jaar lang aan verschillende diersoorten toe te dienen.

ADVIES ANIMAL RIGHTS

Naast de ethische overtuiging zijn we bij Animal Rights van mening dat volledig van dierproeven afstappen de snelste en meest betrouwbare manier is om vaccins of medicijnen te realiseren. We moeten doorgaan met zorgvuldig, gereguleerd en wetenschappelijk onderbouwd onderzoek en proeven uitvoeren waarbij menselijke weefsels en cellen worden gebruikt.

We streven, zoals je van ons gewend bent, naar 100% vegan en dierproefvrije vaccins. Bij Animal Rights zijn we van mening dat iedere veganist hierin zijn eigen afwegingen moet maken. Tegelijkertijd moedigen we iedereen aan om voor hun eigen gezondheid en die van anderen te zorgen, zodat we samen en sterke stem voor veganisme en dierenrechten blijven.