Main content

Inhoud

Meer dan 1,4 miljoen Europese burgers eisen einde aan dierproeven

Nieuws: 1 september 2022
Dier­proeven

Meer dan 1,4 miljoen mensen in de Europese Unie laten door het tekenen van het Europees burgerinitiatief VOOR COSMETICA ZONDER DIERENLEED - MAAK EUROPA DIERPROEFVRIJ luid en duidelijk weten dat er een einde moet komen aan dierproeven. Jen Hochmuth: “Het is ons gelukt! Samen hebben we onophoudelijk opgeroepen tot actie voor dieren in laboratoria - en we hebben geschiedenis geschreven. Dit is een van de belangrijkste dagen voor dieren die lijden in wrede experimenten.”

De bittere realiteit achter gesloten labodeuren

Meer dan tien miljoen dieren - katten, honden, konijnen, muizen en andere - lijden elk jaar een kwellend bestaan in laboratoria over heel Europa. Nu eisen de Europese burgers dat er een einde komt aan het wrede gebruik van dieren om ingrediënten voor cosmetica en andere chemische stoffen te testen, en dat er een ambitieus plan komt om een einde te maken aan alle dierproeven.

Animal Rights heeft een heel jaar lang campagne gevoerd om zo veel mogelijk handtekeningen in te zamelen. Gisteren organiseerde de dierenrechtenorganisatie nog een infostand in Leuven om voorbijgangers over dierproeven te informeren en het burgerinitiatief te laten teken. “Dit burgerinitiatief heeft enorm geholpen om het leed van proefdieren aan het licht te brengen en ervoor gezorgd dat mensen nu massaal ‘nee tegen dierproeven’ zeggen!”

EU burgers geven een duidelijk signaal

Toen de termijn voor het verzamelen van handtekeningen voor het Europees burgerinitiatief (ECI) op woensdag 31 augustus om 23:59 uur verstreek, hebben 1,413,383 hun handtekening gezet. Dit is een ongekende mijlpaal: het is het tweede ECI over dit onderwerp dat de grens van één miljoen handtekeningen heeft overschreden. De eerste was Stop Vivisectie in 2015.

Jen Hochmuth, campagnecoördinator voor Animal Rights: "Wij hopen dat de Europese Commissie, de leden van het Europees Parlement en de nationale regeringen terstond maatregelen nemen om een einde te maken aan dierproeven voor cosmetica. We hebben ook een ambitieus en dringend plan nodig om alle andere dierproeven naar de geschiedenisboeken te verwijzen, waar ze thuishoren."

Europeese Commissie wordt tot actie geroepen

Het Save Cruelty Free Cosmetics/End Animal Testing ECI werd in augustus 2021 gelanceerd door dierenorganisaties Cruelty Free Europe, PETA, Eurogroup for Animals, en de European Coalition to End Animal Experiments (waar Animal Rights lid van is), gesteund door mondiale beauty- en verzorgingsbedrijven, The Body Shop en Dove, en actief gepromoot door een coalitie van groepen en campagnevoerders uit alle hoeken van Europa. Hoewel het nu enkele maanden wachten is om te zien of ons ECI door de EU-lidstaten wordt gevalideerd, geeft het enorme aantal handtekeningen een zeer duidelijk signaal af aan de Europese wetgevers over de maatschappelijke betrokkenheid over deze kwestie.

Jen Hochmuth vervolgt: "We zijn ongelooflijk trots op deze gezamenlijke mijlpaal en kijken uit naar een succesvolle validatie van de handtekeningen. We hebben met zijn allen de taak voor de Europese Commissie duidelijk gemaakt: zij moet met substantiële wetgevingsvoorstellen komen om dierproeven geleidelijk uit te bannen en een einde te maken aan het lijden van miljoenen dieren in laboratoria in Europa. Ook de regering van België zou hier nota van moeten nemen. Wij eisen verandering in proeven en onderzoek. Het is de hoogste tijd voor Europa om zich te ontwikkelen voorbij wrede en verouderde dierproeven".

De volgende stappen

De organisatoren van het initiatief hebben nu drie maanden de tijd om de handtekeningen voor te leggen aan de bevoegde autoriteiten van de lidstaten voordat zij het aan de Europese Commissie en Parlement kunnen voorleggen. Tot nu toe hebben slechts zes van de in totaal 90 geregistreerde ECI's met succes deze valideringsfase doorlopen; nog eens vier bevinden zich momenteel in de valideringsfase. “De 1,413,383 handtekeningen die we hebben verzameld, zijn een sterk signaal dat dit ECI zich bij hen zou kunnen voegen”, voegt Hochmuth vastberaden toe.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wilt je meer weten over de volgende fase van deze historische campagne? Schrijf je dan nu in op onze nieuwsbrief voor regelmatige updates.