Main content

Inhoud

Ook kippen gered van de dood als proefdier

Nieuws: 17 maart 2022
Dier­proeven

Ook kippen krijgen een tweede leven! Animal Rights is niet alleen betrokken bij het herplaatsen van knaagdieren uit dierproeflaboratoria. Vorige maand kwamen ook 178 jonge kippen na het beëindigen van een dierproef vrij voor adoptie. Jen Hochmuth van Animal Rights: “Wat veel mensen niet weten is dat een behoorlijk deel van de dierproeven is bedoeld voor de vee-industrie. Deze kippen zijn de ambassadeurs die ons vertellen dat we de vee-industrie moeten afschaffen; daar hebben we geen dierproeven voor nodig.”

Dierproeven voor welzijnsverbetering in de vee-industrie zijn absurd

In een dierproefproject dat drie jaar duurde zijn meer dan 800 leghennen als proefdieren gebruikt onder het mom van het verbeteren van welzijn in de biologische houderij.1 De effecten van opgroeiomstandigheden en het verrijken van de omgeving op het verenpikken van legkippen werden onderzocht. Verenpikken is een nijpend gedragsprobleem dat vrijwel altijd optreedt bij het houden van legkippen, zowel in gewone als in biologische houderijsystemen.

“Deze proef draagt uiteindelijk enkel bij aan greenwashing van de industrie. Zelfs al kan het probleem van het verenpikken worden opgelost, dan nog zullen de dieren na een kort bestaan, een gruwelijk einde krijgen in het slachthuis”, aldus Hochmuth.

Tienduizenden dierproeven voor de intensieve veehouderij

In 2020 werden maar liefst 15% van alle dierproeven uitgevoerd voor de intensieve veehouderij.1 Dat waren 61425 proefdieren die gebruikt werden voor onderzoek naar dierziekten en dierenwelzijn in de veehouderij.

Lees ook: 9 voorbeelden van dierproeven voor de intensieve veehouderij

Een deel van de kippen kon worden herplaatst

Een deel van de kippen werd gedurende 70 weken gevolgd, een ander deel slechts gedurende de opfokperiode van 17 weken. 10% van de kippen werd achteraf gedood voor hersenonderzoek. Daarnaast kwamen er ook 178 jonge kippen vrij voor adoptie. “Er is een veel gemakkelijkere oplossing om het verenpikken en het daaraan verbonden dierenleed te voorkomen. Het afschaffen van de intensieve veehouderij. Deze dierproef is dus compleet overbodig", benadrukt Hochmuth.

Wist je dat er bijna evenveel proefdieren in Nederland gedood worden zonder ooit 'gebruikt' te zijn geweest als dieren die wél gebruikt worden? Het gaat gemiddeld om 440.000 overtollige proefdieren per jaar. De cijfers per laboratorium zijn niet openbaar. Animal Rights roept de Nederlandse ministers op om het fokken en doden van proefdieren die nooit zijn gebruikt in dierproeven te stoppen. Teken hier de petitie.

Mooie stappen van de Universiteit Utrecht

Door de vogelgrieppandemie is er een tijdelijk vervoersverbod voor pluimvee afgekondigd waardoor het leven van deze kippen aan een zijden draadje hing. Gelukkig gunt de Universiteit Utrecht de kippen een mooie toekomst en is zij bereid de kippen gedurende het transportverbod in de stallen houden, ongeacht de lengte van het verbod.

Ook gaven zij aan dat ze inmiddels via de verschillende informatiekanalen meer belangstelling hebben ontvangen dan er kippen zijn. “Deze kippen hebben geluk! Hun wacht niet een doodsvonnis, maar een tweede leven waar hun eigen welzijn eindelijk op de eerste plaats komt staan.Het wordt tijd dat alle andere onderzoeksinstellingen in Nederland dit voorbeeld volgen”, zegt Hochmuth.

Sinds oktober 2019 heeft Animal Rights een samenwerking met de Universiteit Utrecht om ex-proefdieren te herplaatsen. Wil jij ook adoptant worden? Hier vind je meer informatie.