Main content

Inhoud

Prinses Beatrix Spierfonds financiert dierproeven

Nieuws: 13 september 2021
Dier­proeven

De collecteweek van het Prinses Beatrix Spierfonds is gestart. Animal Rights waarschuwt opnieuw. Nog altijd worden dierproeven gefinancierd met goedbedoelde donaties. Animal Rights oprichter Robert Molenaar: “Bedenk dat met jouw euro's de nekken worden gebroken van onschuldige proefdieren. Doe hier niet aan mee!”

Akelige dierproeven gefinancierd door het Prinses Beatrix Spierfonds

Animal Rights bestudeerde een aantal dierproeven die gefinancierd zijn door het Prinses Beatrix Spierfonds.1 2 3 4 Het is onduidelijk welke dierproeven er nu lopen omdat het gezondheidsfonds zeer terughoudend is met deze informatie. Animal Rights heeft om opheldering gevraagd.

  • Voor dierexperimenten rond myotone dystrophie wordt aan de Radboud Universiteit in Nijmegen gefokt met transgene muizen. Het Spierfonds financierde onder meer proeven waarin verschillende transgene muizentypes een half uur lang rondjes moesten draaien in tredmolens. Na het nemen van bloedstalen en het toedienen van injecties werden de muizen tenslotte gedood door middel van het breken van de nek.

  • Ook dierproefnemers van het LUMC in Leiden worden al sinds jaar en dag gesponsord door het Prinses Beatrix Spierfonds. Genetisch gemanipuleerde muizen worden gekweekt met een verzwakt skelet. De dieren worden alleen in een kooi gestopt wat een ramp is voor deze sociale dieren. Uiteindelijk worden de dieren gedood om het skelet te onderzoeken.

  • Dierproefnemers van het LUMC hebben voor een dierproef muizen besteld bij een Amerikaanse proefdierfokker genaamd Jackson Laboratories. Eenmaal in Nederland aangekomen worden de dieren onderworpen aan injecties in de spieren. De proefdieren worden wekelijks onder de scanner geplaatst en tenslotte gedood door het breken van de nek.

Dierproeven werken niet

In de publicatie ‘muismodellen voor groeistoornissen van spieren’ schrijven de dierproefnemers dat muizen een beperkt model zijn voor menselijke ziektes.1 Zo kunnen de testen in muizen mogelijk niet de uitkomsten bij mensen voorspellen.

Molenaar: “Het is schrijnend dat de dierproefnemers doorgaan, wetende dat het niet werkt. Nog schrijnender is dat het Prinses Beatrix Spierfonds klakkeloos geld blijft overmaken naar dezelfde dierproefnemers. Dit systeem is rot en werkt niet.”

Onwetendheid bij donateurs

Het Prinses Beatrix Spierfonds doneert jaarlijks 2 miljoen euro aan wetenschappelijk onderzoek. 1 Een deel gaat naar dierproeven. Wanneer je op de website zoekt op termen als ‘dierproeven’, ‘proefdieren’, ‘muizen’ en ‘ratten’ krijg je slechts een algemeen statement en geen enkele informatie over de dierproeven die er plaatsvinden. Enkel een dierproefvrij onderzoek, de ‘muscle-on-a-chip’ krijgt 3 hits.

Molenaar: “Goede doelen zwijgen liever over het dierenleed dat ze financieren. Zo gebeurt het dat je buurvrouw, van niets wetend, voor de deur staat met de collectebus om geld in te zamelen voor dierexperimenten. Het is dan ook noodzakelijk om mensen te blijven informeren over deze testen. Daarnaast roepen we het Prinses Beatrix Spierfonds op om te stoppen met het financieren van dierproeven.”

Animal Rights heeft een lijst opgezet met gezondheidsfondsen die dierproeven financieren.

Petitie - vervang dierproeven Animal Rights roept de regering op om nu echt werk te maken van het vervangen van dierproeven. Dier­proeven

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer