Main content

Inhoud

Proefmuis moet kind met Downsyndroom voorstellen in absurde dierproef

Nieuws: 7 mei 2021
Dier­proeven

Onderzoekers van de KU Leuven beweren aan de hand van dierproeven met genetisch gemanipuleerde muizen dat ze een nieuwe behandeling hebben gevonden voor kinderen met Downsyndroom. Volgens Jen Hochmuth van Animal Rights zijn de onderzoekers vergeten dat genetisch gemanipuleerde muizen geen mini-mensen zijn: “Je kunt de genetica van een proefmuis nog zo veel manipuleren als je wil, maar je kan van een muis geen mens maken. Genetische manipulatie is een verloren zaak waarbij proefdieren de dupe zijn.”

Het absurde experiment

De dierproeven aan de KU Leuven gingen van start terwijl de proefdieren zwanger waren.1 Via het drinkwater van de moeder werden groene thee-extracten toegediend aan de pups in de baarmoeder, hetzij in een lage of hoge dosis. Volgens onderzoekers aan de KU Leuven had een lage dosis van de extracten een positief effect op de muizen die model staan voor Downsyndroom.

Ernaast had een hoge dosis groene thee supplementen een averechts effect op de proefdieren. In bepaalde gevallen raakte de gezichtsontwikkeling bij de muizen zelfs verstoord, met verdere misvorming tot gevolg. In totaal werden 120 muizen gebruikt voor deze dierproef. Een groot deel was nodig voor het kweekprogramma van het muismodel voor Downsyndroom, waarvan uiteindelijk 60 muizen in experiment gingen.

"De wetenschappelijke waarde van experimenten met genetisch gewijzigde proefdieren is uiterst gering. Zozeer zelfs dat het onnodig, misleidend en schadelijk is, niet alleen voor de betrokken dieren, maar ook voor mensen die afhankelijk zijn van goede wetenschap om ziekten te behandelen", aldus Hochmuth.

Vertaalslag van muis naar mens werkt niet

Eerste resultaten uit Spanje beweren dat de resultaten uit dierproeven vertaalbaar zijn naar kinderen met Downsyndroom. Dit is niet de eerste keer dat proefdiernemers genetische gemanipuleerde muizen gebruiken voor mensen met Downsyndroom en zo valse hoop creëren.

Het farmabedrijf Roche ontwikkelde een geneesmiddel om bepaalde symptomen bij jongere met Downsyndroom te verminderen.1 Bij genetische gemanipuleerde “Down” muizen waren de resultaten schitterend. Uiteindelijk stopte het farmabedrijf alle studies in 2016 omdat dezelfde effecten bij mensen met Downsyndroom volledig uitbleven.

Lees ook: Wist je deze 5 dingen al over genetisch gemodificeerde proefdieren?

Genetische manipulatie als laatste strohalm in een verloren zaak

Het downsyndroom is ook wel gekend als 'trisomie' 21. Dit betekent dat het chromosoom 21 in plaats van tweemaal driemaal voorkomt (trisomie) in de kernen van de lichaamscellen. Het gaat dus om een genetische fout die optreedt tijdens de celdeling voor of vlak na de bevruchting. Bestaat Downsyndroom eigenlijk bij muizen? En het antwoord is: neen! Er zijn talloze duidelijke genetische verschillen tussen mensen en muizen, met name dat mensen 23 sets van chromosomen hebben, terwijl muizen er 20 hebben. Met andere woorden muizen hebben van natuur niet eens het chromosoom 21, waarop bij mensen een genetische fout optreedt die de aandoening veroorzaakt.

Volgens Hochmuth beseffen veel proefdiernemers dat andere dieren niet geschikt zijn als modellen voor de mens en is genetische manipulatie de laatste strohalm in een verloren zaak: "Het feit dat proefdieren eerst genetisch gewijzigd dienen te worden is al een bewijs dat hun voorspellende waarde voor de mens nooit voldoende gaat zijn.” Het creëren van genetisch gemodificeerde dieren is een schending van dierenrechten, omdat het manipuleren van dieren voor menselijke doeleinden de intrinsieke waarde van andere dieren ontkent, alsof ze niets anders zijn dan menselijk eigendom. Daarom pleit Animal Rights ook voor de volledige vervanging van dierproeven.

Teken de petitie voor de stopzetting van genetische modificatie van dieren.