Main content

Inhoud

Samen sterk op Wereldproefdierendag 2022

Nieuws: 26 april 2022
Dier­proeven

Animal Rights organiseerde afgelopen zondag, naar aanleiding van Wereldproefdierendag marsen in Rijswijk en Leuven. Dat Animal Rights Rijswijk en Leuven had uitgekozen, is geen toeval. In Rijkswijk zit het grootste apenlab van Nederland en in Leuven bevindt zich het enige proefdierencentrum in België dat nog dierproeven op apen uitvoert."

Jen Hochmuth: "Wereldproefdierendag is een uitgelezen moment om aandacht te vestigen op het vreselijke bestaan van de 40 proefapen van de KU Leuven en de 1000 proefapen in het BPRC. Tegelijk komen we ook op voor de bijna 1 miljoen proefdieren die elk jaar in Belgische proefdierlaboratoria gebruikt en gedood worden, en voor de 10 miljoen proefdieren in Europa en de bijna 200 miljoen proefdieren in de hele wereld!"

Grote opkomst in Nederland

Ongeveer 200 personen liepen zondag 24 april, Wereldproefdierendag, door de straten van Rijswijk. Met borden en leuzen gaven ze een duidelijk signaal dat het tijd is voor een einde aan dierproeven. De mars eindigde bij het BPRC, het grootste apenlab van Europa waar ongeveer 1000 apen worden ingezet voor dierproeven.1 Er waren speeches van Robert Barker en Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren en Janneke Hogervorst van Peta.

“Wereldproefdierendag is nog steeds erg nodig. In Nederland worden er jaarlijks nog honderdduizenden dieren zoals honden, katten, apen, konijnen, ratten of muizen gebruikt in dierproeven”, aldus Rowena Vanroy.

Ook een geslaagde actie in België

Zo'n 150 personen namen zondagnamiddag in Leuven deel aan een demonstratie tegen dierenproeven. In Leuven bevindt zich immers nog het enige proefdierencentrum dat nog dierproeven op apen uitvoert.12

Jen Hochmuth: "Dierproeven zijn helemaal geen noodzakelijk kwaad. Er zijn intussen genoeg alternatieven. Het ligt niet aan een tekort aan alternatieven, het ligt aan een tekort aan politieke wil en wetenschappers die vastgeroest zijn in hun oude denkwijze. Het is tijd om de wetenschap anders te benaderen en de verouderde wetgeving uit de jaren ’60 aan te passen."

Samen sterk tegen dierenleed

Onze acties werden gesteund door Bite Back, PETA, GAIA, XR Animal, Save Movement, de Partij voor de Dieren en onafhankelijk Brussels parlamentislid Victoria Austraet.

Rowena Vanroy: "Samenwerking is cruciaal als we verandering willen bereiken, totdat het laatste apentestcentrum of het laatste proefdierlab gesloten is."

Zet alvast zondag 23 april 2023 in je agenda voor onze volgende mars en houdt onze agenda in de gaten voor meer nieuws.