Main content

Inhoud

SAVE CRUELTY-FREE COSMETICA

Nieuws: 28 juli 2022
Dier­proeven

De belofte dat sinds 2013 alle cosmetica cruelty-free zou zijn is verbroken. Sinds 2009 is er een verbod op dierproeven voor cosmetische producten en hun ingrediënten in de EU en sinds 2013 geldt er een verbod op de verkoop van cosmetica die op dieren is getest. Toch eist het Europees Agentschap voor chemische stoffen nieuwe dierproeven voor ingrediënten. Zelfs voor ingrediënten die uitsluitend in cosmetica worden gebruikt en waarvan het veilige gebruik al lang vaststaat.

Animal Rights werkt samen met tientallen andere dierenorganisaties om een einde te maken aan dierproeven in Europa.

Teken HIER het Europees burgerinitiatief!

Waarom moet ik persoonsgegevens ingeven om het EBI te tekenen?

Het EBI is een officieel mechanisme van de Europese Commissie. Wanneer er 1 miljoen unieke handtekeningen worden ingezameld, moet de Europese Commissie het initiatief in overweging nemen. De handtekeningen worden geverifieerd door de Europese Commissie aan de hand van de persoonsgegevens. In sommige landen is daarom het burgernummer verplicht. In Nederland is dit overigens niet het geval.

De website ziet er gek uit. Zijn mijn gegevens wel veilig?

Ja, de website is een officiële website van de Europese Commissie. De initiatie nemende organisaties hebben geen toegang tot de gegevens die je daar invult. De instellingen van de Europese Commissie gebruiken de gegevens om jouw handtekening te verifiëren en behandelen je gegevens in overeenstemming met de AVG/GDPR (Algemene Verordening Gegevensbescherming /General Data Protection Regulation).

meer veelgestelde vragen vind je onder de video

JIJ kunt meehelpen door nu te tekenen!

Voor het burgerinitiatief zijn 1 miljoen unieke handtekeningen nodig. Dan moet de Europese Commissie actie ondernemen. Via deze link wordt je doorgeleid naar een veilige EU-omgeving, waar je je handtekening officieel kunt bevestigen volgens de EU-regels voor burgerinitiatieven. Selecteer om te starten jouw nationaliteit. Voor Belgen is het verplicht het rijksregisternummer in te vullen, in Nederland is dit niet vereist.

Vorig jaar werd er een Europees burgerinitiatief (EBI) gelanceerd waarin de Europese Commissie tot actie wordt opgeroepen. Als je net als ons voorstander bent van diervriendelijke, dierproefvrije wetenschap die ook nog eens betere resultaten oplevert voor de mens teken dan het burgerinitiatief (EBI). Met dit initiatief willen we het volgende bereiken:

  • Het verbod op dierproeven voor cosmetica beschermen en versterken
  • De EU-chemicaliënverordening omvormen om een einde te maken aan wrede toxiciteitstesten
  • Zorgen voor een concreet plan voor de transitie naar dierproefvrije wetenschap

Teken HIER het Europees burgerinitiatief!

Full size
Help mee door deze poster op te hangen.

Samen kunnen we zorgen voor een Europa zonder dierproeven

Er is genoeg wetenschappelijk bewijs dat zegt dat dierproeven misleidend zijn en hun resultaten niet vertaalbaar naar mensen. Vooruitstrevende wetenschappers ontwikkelen en gebruiken dierproefvrije methoden die wel relevant zijn voor de menselijke gezondheid.

We moeten omschakelen naar wetenschap zonder dieren omdat dierproeven onethisch zijn, slechte wetenschap, een verspilling van middelen en vooral omdat ze dieren doen lijden. Het burgerinitiatief loopt nog tot 31 augustus 2022.

Teken HIER het Europees burgerinitiatief!

Heb je al getekend en wil je nog meer doen?

Download the poster, print hem uit als A4 bij je thuis en hang hem op een zichtbare plek.

Deel de video hieronder op je social media en roep jouw familie en vrienden op om ook te tekenen.

Tranen, shock, woede... Wat zou jouw reactie bij het zien van deze beelden zijn? Als het al zo erg is om naar te kijken, hoe erg moet het dan niet zijn om het zelf mee te maken?

VEELGESTELDE VRAGEN

Waarom moet ik persoonsgegevens ingeven om het EBI te tekenen?

Het EBI is een officieel mechanisme van de Europese Commissie. Wanneer er 1 miljoen unieke handtekeningen worden ingezameld, moet de Europese Commissie het initiatief in overweging nemen. De handtekeningen worden geverifieerd door de Europese Commissie aan de hand van de persoonsgegevens. In sommige landen is daarom het burgernummer verplicht. In Nederland is dit overigens niet het geval.

De website ziet er gek uit. Zijn mijn gegevens wel veilig?

Ja, de website is een officiële website van de Europese Commissie. De initiatiefnemende organisaties hebben geen toegang tot de gegevens die je daar invult. De instellingen van de Europese Commissie gebruiken de gegevens om jouw handtekening te verifiëren en behandelen je gegevens in overeenstemming met de GDPR.

Wie mag tekenen?

Voor het EBI tellen enkel unieke handtekeningen van EU-burgers die ouder zijn dan 16 jaar. Twee keer tekenen kan dus niet.

Wie zijn de initiatiefnemers van dit burgerinitiatief?

De European Coalition to End Animal Experiments, waar Animal Rights deel van uitmaakt, Cruelty Free Europe, Eurogroup for Animals, HSI/Europe en PETA hebben voor dit initiatief de handen in elkaar geslagen om voor 31 augustus 2022 1 miljoen handtekeningen in te zamelen.

Over welke stoffen gaat het?

ECHA (Het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen) vereiste in 2020 dat twee ingrediënten in zonnecrème werden getest op dieren. Daarnaast vereist ECHA nu dat alle polymeren en courant gebruikte bewaarmiddelen en oppervlakte-actieve stoffen zoals propylparabeen, sodium lauroyl sarcosinaat, silicium en nog vele anderen nu toch op dieren worden getest.

REACH en giftigheidstesten REACH, de Europese verordening inzake de regulatie van chemische stoffen, werkt aan een nieuwe strategie voor duurzame chemische stoffen. Dit kan betekenen dat er miljoenen extra dierproeven worden uitgevoerd. Het doel is een gifvrije omgeving. Maar het gebruik van dierproeven om hiaten in de informatie over chemische stoffen op te vullen zal alleen maar leiden tot nog meer wrede dierproeven en onbetrouwbare resultaten die niet goed zijn voor de menselijke gezondheid of ons milieu.

Welke cosmetica is dan wel cruelty-free?

Gelukkig is er nog steeds cosmetica op de markt waar geen dierproeven aan te pas komen. Raadpleeg hier onze lijst met dierproefvrije merken.

Toch nog vragen? Laat het ons zeker weten! Je kun mailen naar: info@animalrights.nl voor Nederland en info@animalrights.be voor België.