Main content

Inhoud

Slachthuisbezetting bij beruchte dierenmishandelaars VanDrie

Nieuws: 13 september 2021
Slacht

In de nacht van 12 op 13 september 2021 vond een slachthuisbezetting plaats bij kalverslachter Ekro in Apeldoorn. De actie werd geleid door de Franse dierenrechtenorganisatie 269. Animal Rights heeft geen banden met deze organisatie en was verder niet bij deze actie betrokken. Slachthuis Ekro is onderdeel van de VanDrie Group, die de voorbije jaren al internationaal in opspraak kwam wegens hard dierenleed in verschillende slachthuizen in België en Nederland.

Actie 269

82 activisten van de Franse dierenrechtenorganisatie 269 drongen rond 23 uur het slachthuis binnen en ketenden zich vast. De politie kwam ter plaatse om de activisten één per één te verwijderen uit het slachthuis.

Aangifte zal acties niet stoppen

VanDrie wil de activisten voor de rechter dagen en doet aangifte tegen alle 82 activisten.

Aangifte doen tegen activisten en de schade op hen persoonlijk gaan verhalen is een poging om hen het zwijgen op te leggen, maar acties voor de dieren zullen blijven doorgaan in welke vorm van ook. Waarom? Slachthuizen hebben ethisch geen poot om op te staan, steeds meer mensen worden zich hiervan bewust en willen verandering zien.

Normaal en redelijk

VanDrie zegt verder: “Deze bezetting druist in tegen alles wat wij normaal en redelijk vinden.” Dat het slachthuis hier dagelijks een massa dierenlevens vernietigt, vergeten ze blijkbaar. Het doden van dieren kan absoluut niet redelijk, normaal of zelfs nog maar ethisch verantwoord genoemd worden.

Slachthuizen voelen zich duidelijk niet verantwoordelijk voor wie ze schade berokkenen, anders zou deze industrie al lang opgehouden zijn met bestaan. De grootste slachtoffers met wie er nooit rekening gehouden wordt zijn alweer de dieren. Zij worden aan de lopende band binnen gebracht in slachthuizen, staan doodsangsten uit en sterven - al dan niet bij bewustzijn, in het broeibad of na mishandelingen in het slachthuis - een gruwelijke dood.

Structureel dierenleed bij VanDrie

Dat de vleesindustrie haar eigen graf delft, is niets nieuws meer. Schandalen m.b.t. tot hygiëne en dierenmishandeling zijn schering en inslag in de vleesindustrie.

VanDrie noemt de actie van de Franse actievoerders 269 'totaal misdadig', maar de enige echte misdadiger in het hele verhaal is VanDrie Groep. Namelijk voor structurele dierenmishandeling in hun vestigingen in het Hasseltse slachthuis en in het Franse Sobeval slachthuis.

VanDrie kwam in 2018 en 2020 internationaal in opspraak voor structurele dierenmishandeling. Er lopen momenteel gerechtelijke onderzoeken in zowel België als Frankrijk tegen VanDrie nadat Animal Rights in de Belgische vestiging in Hasselt en L214 in de Franse vestiging in Sobeval kon filmen hoe kalveren systematisch mishandeld worden met het pneumatische penschiettoestel. Tussen de pogingen in worstelen ze met een gat in hun hoofd om in leven te blijven. Kalveren zijn duidelijk in paniek in de zogenaamde fixeerbox. Voordat kalveren aan de beurt zijn, zien ze hun lotgenoten doodbloeden. Ook na het kelen vertonen kalveren tekenen van herwonnen bewustzijn.

Slachthuis Hasselt

VanDrie kwam in opspraak in België in 2018, toen we filmden hoe runderen en kalveren systematisch mishandeld werden met het pneumatische penschiettoestel en de elektrische prikkelaar bij VanDrie in Hasselt. Sommige dieren werden zelfs natgespoten om de intensiteit van de elektrische schokken te vergroten. Zonder Animal Rights zou er nooit een onderzoek gekomen zijn en zouden deze praktijken nog jaren doorgegaan zijn.

Slachthuis Sobeval

In Frankrijk kon dierenrechtenorganisatie L214 ook filmen hoe in Sobeval net als in de Animal Rights beelden uit Hasselt is te zien hoe de verdoving met het penschiettoestel misgaat en kalveren meerdere keren de kogel krijgen. Tussen de pogingen in worstelen ze met een gat in hun hoofd om in leven te blijven Kalveren zijn duidelijk in paniek in de zogenaamde fixeerbox. Voordat kalveren aan de beurt zijn, zien ze hun lotgenoten doodbloeden.Ook na het kelen vertonen kalveren tekenen van herwonnen bewustzijn.

Geen incidenten, maar duidelijk structureel

De beelden lijken eens te meer duidelijk te maken dat de misstanden bij VanDrie geen incidenten zijn, maar structureel plaatsvinden. Animal Rights vraagt nog steeds om sluiting van de vestiging in Hasselt en daagde het slachthuis voor de rechter. L214 eist sluiting van de vestiging in Sobeval.

Besmette medewerkers aan het werk

We mogen daarnaast niet vergeten dat VanDrie in april 2021 nog in opspraak kwam omdat minstens 10 positief geteste medewerkers gewoon de gebouwen mochten betreden i.p.v. hen naar huis te sturen en in quarantaine te laten gaan.

Geen plaats meer voor slachthuizen

Hoewel Animal Rights niet bij deze actie betrokken was, blijven wij wel bij de boodschap dat alle slachthuizen zo snel mogelijk dicht moeten. In een beschaafde wereld is geen plaats meer voor slachthuizen. Het uitbuiten en vermoorden van levende wezens is niet meer van deze tijd.