Main content

Inhoud

Sluit de apenhel van Rijswijk

Nieuws: 11 oktober 2021
Dier­proeven

Animal Rights organiseert op vrijdagmiddag 3 december van 13:00 tot 16:00 een demonstratie bij het apentestcentrum BPRC aan de Lange Kleiweg 161 in Rijswijk. Jaarlijks worden tussen de 150 en 200 apen gebruikt in akelige dierproeven. Animal Rights oprichter Robert Molenaar: "De apen lijden onder de experimenten. We eisen dan ook sluiting van de apenhel!"

Een greep uit de dierproeven:

 • Het BPRC doet onderzoek naar MS door penseelapen ziek te maken met stoffen die hun zenuwen aantasten. De dieren raken verlamd, blind en apathisch. Na een lange lijdensweg krijgen de apen een dodelijke injectie.

 • Maar liefst 137 penseelapen worden gebruikt in experimenten die tot 1 januari 2023 lopen. De proefapen worden meerdere malen per week in de buik geïnjecteerd met opiaten om de symptomen van Parkinson op te wekken. De dieren verliezen gewicht, worden apathisch en zitten trillend in hun kooi. De apen maken dagenlang ongecontroleerde bewegingen die ze niet kunnen stoppen. Hierdoor knallen ze in de hoeken van de metalen kooi waardoor ze zich kunnen verwonden. Als er een aap sterft tijdens het experiment komt het lotgenootje alleen in de kooi te zitten wat weer zorgt voor extra stress.

 • Het BPRC heeft apen-infectiemodellen opgezet waarbij gezonde resus-en java apen geïnfecteerd worden met virussen, bacteriën of parasieten zoals Zika, (vogel)griep, corona, knokkelkoorts, malaria of tuberculose.

Volgens de laatste telling (op 14 december 2020) zitten er 1073 apen in het BPRC.

Wat wil Animal Rights:

 1. Stoppen met dierproeven
 2. Inzetten op dierproefvrij onderzoek
 3. Een goed pensioen voor alle gevangen apen

Wat gaan we doen:

 • Een mars door Rijswijk naar het BPRC, vertrekkende vanaf het Piramideplein.
 • Protestactie voor de poort met spandoeken, borden en megafoon.
 • Facebook en Instagram live-stream.

Bekijk hier het facebookevent.

Let op:

 • Trek Animals Rights kleding of kleding van je favoriete dierenrechtenorganisatie aan voor de herkenbaarheid.
 • Neem geen hond(en) mee.
Petitie voor sluiting van het apentestcentrum BPRC Jaarlijks worden 150 tot 200 apen gebruikt in gruwelijke dierproeven. Dier­proeven

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer