Main content

Inhoud

Uitbraak varkenspest bij Nederlandse grens, Animal Rights wil stop op fok en vervoer

Nieuws: 4 juli 2022
Slacht

Er is Afrikaanse varkenspest uitgebroken in het Duitse Emsbüren. Het dorp ligt op zo'n twintig kilometer afstand van Denekamp in Twente. De 280 zeugen en 1500 biggen op het bedrijf zijn 'geruimd' om verspreiding van de besmettelijke en voor varkens dodelijke ziekte te voorkomen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat het virus ook aan onze kant van de grens opduikt.

Animal Rights roept op tot een direct verbod op het fokken en vervoeren van varkens om gigantische en onnodige 'ruimingen' te voorkomen.

Niet de ondernemers zijn slachtoffer, maar de dieren

Het bedrijf in Emsbüren ligt in een gebied waar heel veel varkens worden gehouden. In de directe omgeving alleen al zitten zo'n driehonderd bedrijven met 200.000 dieren. Met onmiddellijke ingang is het vervoer van varkens daar verboden. De Nedersaksische landbouwminister Barbara Otte-Kinast spreekt op een persconferentie over "een harde, emotionele klap voor de varkenshouders". Ze sluit het niet uit dat nog veel meer dieren moeten worden gedood.1 Om massaruimingen te voorkomen roept Animal Rights op om het fokken en vervoeren van varkens direct een halt toe te roepen.

De uitspraak van de Duitse minister is tekenend voor het gebrek aan compassie voor de duizenden, en in het geval van de vogelgriep inmiddels al miljoenen, dieren die gedood worden, vindt Anna Krijger, campagnecoördinator Stop de slacht. "Aan al deze individuele levens worden geen woorden vuilgemaakt, maar met de eigenaren van de bedrijven leven we altijd mee. Of ze nu geslacht worden of vroegtijdig vergast bij een 'ruiming': de dieren zijn de echte slachtoffers."

Stop het fokken direct

Krijger hoopt dat we tenminste iets hebben geleerd van de vogelgriepepidemie die ons land nog steeds teistert. "Het 'ruimen' en weer vullen van de stallen met nieuwe dieren leidt geenszins tot beheersing van de uitbraak." Het lijkt Animal Rights voor de hand liggen om in het geval van een varkenspestuitbraak niet dezelfde fout te maken. "Varkens fokken en ze een kort en naargeestig bestaan bieden om ze vervolgens weer massaal te vergassen: het is intens triest en dom bovendien."

Bovendien dreigt er nog een ander probleem wanneer het fokken van varkens niet zo snel mogelijk wordt gestopt: overbevolking in de stallen. In 1997 brak de klassieke varkenspest uit in Nederland en er werd toen een fok- en vervoersverbod ingesteld. Maar omdat er nog wel biggetjes werden geboren, raakten de stallen overvol. Zo'n twaalf miljoen varkens werden geruimd waarvan negen miljoen om 'welzijnsproblemen' te voorkomen.1 Het direct stoppen van de fok, oftewel het insemineren van zeugen, kan een vergelijkbaar drama voorkomen.

Een vreselijke ziekte met de dood tot gevolg

Afrikaanse varkenspest is een besmettelijke virusziekte die vaak dodelijk verloopt. De ziekte wordt direct van dier op dier overgebracht en er is geen vaccin tegen. Voor de mens is de varkenspest ongevaarlijk, maar we spelen wel een belangrijke rol bij de overdracht. Dat kan via besmette voorwerpen zoals kleding, schoenen en voedsel.1

Varkenspest kan zich uiten in verschillende vormen, van bijna geen verschijnselen tot ernstige ziekte en plotselinge sterfte. De meest voorkomende verschijnselen zijn koorts, verlies van eetlust, sloomheid, huidbloedingen in voornamelijk de oren, staart, buik en binnenzijde van de ledematen en uiteindelijk sterfte.2

Sinds 2020 heeft de ziekte voet aan de grond gekregen in Duitsland: eerst in het oosten, maar nu dus ook in westen bij de grens met Nederland. De NVWA onderzoekt hoe de transporten zijn gelopen, om te kijken of ook Nederlandse varkenshouders risico lopen. Varkenshouders worden opgeroepen zelf ook extra alert te blijven.3