Main content

Inhoud

Universiteit stopt met apentesten en laat de laatste 3 apen vrij

Nieuws: 9 juni 2021
Dier­proeven

Deze week zijn de deuren van de kooien van het laboratorium eindelijk opengegaan voor de 3 makaken van de Italiaanse universiteit van Verona. Na jaren opgesloten te hebben gezeten in het proefdierlab, kunnen ze nu een nieuw leven beginnen in het opvangcentrum van Semproniano, waar ze een rehabilitatietraject zullen volgen.

Jen Hochmuth van Animal Rights: "Na jaren opgesloten te hebben gezeten in laboratoriumkooien, kunnen ze nu een nieuw leven beginnen in het opvangcentrum, waar ze eindelijk veilig en vrij zullen zijn. We feliciteren onze Italiaanse collega’s van LAV met deze fantastische overwinning!"

Apen veilig in een gespecialiseerd opvangcentrum

In het opvangcentrum van Semproniano wonen ondertussen bijna 50 makaken afkomstig uit proefdierlabs van Italiaanse universiteiten. Ze krijgen hier de beste zorg, want de dierenartsen en het personeel zijn gespecialiseerd in primaten. 1

Nu zullen de 3 makaken van Verona in het Semproniano Centrum verblijven, in de nieuwe ruimten die LAV hen ter beschikking heeft gesteld, met grote schuilplaatsen waar zij vrij kunnen leven en spelen, onder de hoede van primatologen die hen zullen begeleiden in een rehabilitatietraject.

Het belang van zo een rehabilitatietraject werd onlangs erkend met de publicatie in het internationale tijdschrift "Primates" van het artikel "Evaluation of an enrichment program for a colony of long-tailed macaques (Macaca fascicularis) in a rescue center".2

Niet de eerste universiteit die stopt met apentesten

Door het hardnekkige campagnewerk van de Italiaanse dierenrechtenorganisatie LAV is de universiteit van Verona nu gestopt met apentesten. Dit is na de Universiteiten van Modena en Padua, de derde Italiaanse universiteit die heeft besloten voorgoed af te zien van proeven op apen! Het Max-Planck Instituut in Duitsland is in 2017 gestopt met experimenten op apen. Dit succes is behaald door grote maatschappelijke druk op het instituut. De dieren werden gebruikt voor hersenonderzoek.

In 2016 kwam er, dankzij Animal Rights, een einde aan veertig jaar apentesten in het proefdiercentrum van de Radboud universiteit en mochten de laatste apen op pensioen bij Stichting Aap. Eerder voerde Animal Rights met succes campagne voor de vrijheid van proefapen. Zo kreeg we 73 apen vrij uit het proefdiercentrum MSD in Oss 1 en werden vijf apen –afkomstig van de Universiteit Utrecht – overgebracht naar Stichting AAP. 2

Robert Molenaar: "Deze apen hebben weliswaar een zware tijd gehad in het proefdiercentrum, maar knapten weer helemaal op in het opvangcentrum."

Op naar een verbod van dierproeven op apen

Laten we ook de andere dieren niet vergeten die nog steeds het slachtoffer zijn van dierproeven. In België worden nog steeds experimenten op apen aan de KU Leuven uitgevoerd. In Nederland wordt nog op 3 locaties getest op apen: Het BPRC in Rijswijk, de Erasmus Universiteit in Rotterdam en het Herseninstituut van Amsterdam.

Animal Rights voert in beide landen campagne voor de stopzetting van apentesten. Op woensdag 30 juni is er gelijktijdig een demonstratie tegen apentesten bij het BPRC in Nederland en een demonstratie aan de KU Leuven in België.

Petitie - vervang dierproeven Animal Rights roept de regering op om nu echt werk te maken van het vervangen van dierproeven. Dier­proeven

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer