Main content

Inhoud

Wereldproefdierendag belangrijker dan ooit

Nieuws: 21 april 2022
Dier­proeven

Op zondag 24 april organiseert Animal Rights, naar aanleiding van Wereldproefdierendag, een grote mars door de straten van Leuven om aandacht te vragen voor het lot van meer dan een half miljoen proefdieren in België. Dat Animal Rights Leuven heeft uitgekozen, is geen toeval. Hier bevindt zich namelijk ook het enige proefdierencentrum in ons land dat nog dierproeven op apen uitvoert.

Volgens Jen Hochmuth van Animal Rights is Wereldproefdierendag belangrijker dan ooit: “In Europa worden er jaarlijks meer dan 10 miljoen dierproeven uitgevoerd. Waarom zouden we nog verder dieren blijven opofferen en geld verspillen aan proefdieronderzoek dat niets oplevert? Iets wat na jarenlang onderzoek niet blijkt te werken of simpelweg overbodig is, hoef je niet te vervangen. Je stopt er gewoon mee, punt.”

De 40 apen die opgesloten zitten aan de KU Leuven hebben niets aan losse woorden, we willen daden zien.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Waarom Leuven?

De KU Leuven is de enige universiteit in België die nog dierproeven op apen uitvoert. Op dit moment zitten meer dan veertig apen in het proefdiercentrum van de KU Leuven. De KU Leuven voert intussen al meer dan 30 jaar akelige experimenten uit op apen die veel leed bezorgen. In het verleden maakte de KU Leuven ook apen verslaafd aan cocaïne. In de huidige dierproeven worden apen gebruikt in hersenexperimenten.

Volgens Jen Hochmuth zijn deze experimenten niet alleen moreel onaanvaardbaar maar wetenschappelijk bekeken compleet nutteloos: "Het gaat hierbij niet om wettelijk verplichte dierproeven voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen maar om achterhaalde experimenten die er enkel toe dienen de nieuwsgierigheid van gevoelloze wetenschappers te stillen".

Full size
Je kan ook de QR code scannen om te tekenen.

Het verborgen ingrediënt in veel van onze cosmetica is dierenleed

Dierproeven gebeuren niet enkel om nieuwe medicijnen te ontwikkelen. Ook voor cosmeticaproducten lijden proefdieren nog steeds in afschuwelijke proeven. Het verborgen ingrediënt in veel van onze cosmetica is dierenleed. “Denk aan kleine kooitjes met daarin pluizige konijnen die bloeddoorlopen ogen hebben, of cavia’s met pijnlijke ontstoken wonden op hun lijf”, zegt Hochmuth.

Op 11 maart 2013 heeft de EU een verbod uitgevaardigd dat de verkoop van cosmetische producten die na deze datum toch nog op dieren zijn getest -waar ook ter wereld- aan banden legt. Desondanks is het door een maas in de wet in sommige gevallen tóch toegestaan om cosmetica te testen op dieren. Volgens een onderzoek naar de 50 grootste cosmeticamerken ter wereld, blijkt 88% van de onderzochte merken niet dierproefvrij te zijn. Dat betekent dat 44 van de 50 grootste cosmeticamerken zelf op dieren testen of dierproeven laten uitvoeren door derden.

Met een streek van de pen veroordelen ze zo talloze dieren tot een lijdzaam bestaan.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Al 500.000 handtekeningen voor een Europa zonder dierproeven

Animal Rights heeft samen met een internationaal netwerk, het Europees burgerinitiatief "Voor cosmetica zonder dierenleed - maak Europa dierproefvrij” gelanceerd om de Europese Commissie op te roepen om het verbod op dierproeven voor cosmetica te beschermen en aan te scherpen; de wetgeving aan te passen om nieuwe dierproeven voor chemische stoffen te stoppen en Europa écht dierproefvrij door de wetenschap in de EU te moderniseren.

Jen Hochmuth: “Europese en Belgische instanties leggen zinloze regeltjes op die verplichten om stoffen waarvan de werking of veiligheid reeds bewezen is, alsnog op dieren te testen. Met een streek van de pen veroordelen ze zo talloze dieren tot een lijdzaam bestaan.”

Er is nog tot 31 augustus 2022 tijd om 1 miljoen geldige handtekeningen van EU-burgers te verzamelen. Het Europees burgerinitiatief is inmiddels al meer dan 500.000 keer getekend. Teken het Europees burgerinitiatief. Met 1 miljoen handtekeningen krijgen we de unieke kans om Europa dierproefvrij te maken.

Programma van de mars op zondag 24 april

  • Vanaf 13:00 verzamelen de deelnemers op het Martelarenplein in Leuven.

  • Animal Rights een infostand met merchandise en informatie op de Martelarenplein.

  • Om 13:30 vertrekt de mars vanaf door de binnenstad van Leuven.

  • Speeches op het Martelarenplein.

  • De actie eindigt rond 16u.

Link naar het event voor meer informatie