Main content

Inhoud

175.000 handtekeningen voor sluiting slachthuis Tielt

Nieuws: 6 juni 2017
Slacht

Animal Rights overhandigt vrijdag 9 juni maar liefst 175.000 handtekeningen aan de Vlaamse minister van dierenwelzijn Ben Weyts. De dierenrechtenorganisatie wil sluiting van het slachthuis Tielt en biedt de minister het Pamflet voor de Bescherming van Dieren aan.

Dieren moeten bij de wet erkend worden als levende wezens met gevoel. Alleen zo krijgen zij de bescherming die zij nodig hebben.

Animal Rights voorzitter Nadine Lucas

Rechtsongelijkheid

Met de 175.000 handtekeningen gaat Animal Rights voor de definitieve sluiting van het slachthuis. Op de camera werd onomstotelijk bewijs vastgelegd van de structurele mishandeling van varkens in het slachthuis Tielt.

Lucas: “Dag in, dag uit werden de varkens geschopt en geslagen. De directie en betrokken medewerkers zijn niet gestraft. Het slachthuis is weer open. We balen enorm van de rechtsongelijkheid.”

Animal Rights vindt het een verkeerd signaal dat het slachthuis een nieuwe kans heeft gekregen. Lucas: “Misstanden met dieren worden omwille van economische belangen te snel vergeven en vergeten.”


Video: Een maand lang werkte een activist van Animal Rights undercover in het varkensslachthuis te Tielt. De wreedheden die hij daar aantrof waren onbeschrijflijk.

Pamflet voor de Bescherming van Dieren

De wijze waarop Vlaanderen de dierenwelzijnswetgeving bewaakt en handhaaft schiet hopeloos tekort. Niet alleen in Tielt maar ook in andere sectoren zoals de eierindustrie en de bontindustrie filmde Animal Rights structurele verwaarlozing en mishandeling van dieren.

In het Pamflet voor de Bescherming van Dieren roept de dierenrechtenorganisatie de overheid op om dierenleed in de veehouderij streng te bestraffen en om dierenrechten in de grondwet op te nemen.

Praktische info

Op 9 juni om 14u30 zal Animal Rights voorzitter Nadine Lucas de handtekeningen en het Pamflet voor de Bescherming van Dieren overhandigen aan minister Weyts op het kabinet aan het Martelarenplein 7 in Brussel. Actievoerders van Animal Rights zullen zich bij de ingang van het kabinet opstellen met spandoeken en protestborden.