Main content

Inhoud

Actiedag tegen dierproeven in Nederland en België

Nieuws: 1 september 2017
Dier­proeven

Donderdag 31 augustus hield Animal Rights een internationale actiedag bij twee grootgebruikers van proefdieren. De dierenrechtenorganisatie roept de Nederlandse en Belgische overheid op om werk te maken van de ontwikkeling en promotie van dierproefvrij onderzoek.

Momenteel worden op een locatie als Charles River nog tienduizenden dieren per jaar vergiftigd en gedood.

Paulien Edixhoven, Animal Rights

Charles River, Den Bosch, Nederland

Rond het middaguur verzamelden een zestigtal activisten bij het proefdiercentrum van Charles River in Den Bosch. Op deze plek worden beagles en andere proefdieren gebruikt in akelige giftigheidsproeven.

Paulien Edixhoven, campagneleider Animal Rights, riep in haar toespraak de overheid op om een einde te maken aan het proefdierenleed. “Momenteel worden op een locatie als Charles River nog tienduizenden dieren per jaar vergiftigd en gedood. We roepen de overheid dan ook op om de benodigde investeringen voor alternatieven beschikbaar te stellen en tempo te maken met het niet langer verplichten van deze proeven.”

Er bestaan tegenwoordig zeer veel dierproefvrije alternatieven.

Nadine Lucas, Animal Rights

Janssen Pharmaceutica, Beerse, België

In de namiddag zette de actiedag zich verder bij Janssen Pharmaceutica in het Belgische Beerse. Dit bedrijf voert jaarlijks meer dan duizend proeven uit op beagles voor medicijntesten. Daarnaast worden duizenden andere dieren waaronder knaagdieren en varkens gebruikt in hun laboratoria. Janssen Pharmaceutica verdedigt de dierproeven door te stellen dat deze testen verplicht zijn door de wet.

Nadine Lucas, voorzitter Animal Rights: “Precies daarom roepen wij overheid en industrie op om werk te maken van aangepaste wetgeving die het gebruik van dieren voor medicijntesten overbodig maakt. Er bestaan tegenwoordig zeer veel dierproefvrije alternatieven.”

De actiedag kreeg uitvoerig aandacht in de media, onder meer in het Brabants Dagblad, de Standaard, het Nieuwsblad, het Laatste Nieuws, het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen, Metro en regionale televisiezender RTV.