Main content

Inhoud

Adviezen over proefdieren veel te vrijblijvend

Nieuws: 26 januari 2017
Dier­proeven

Nog geen glas water per dag krijgen de proefapen in het laboratorium. Op deze wijze worden de dieren gedwongen mee te werken aan neurologische experimenten. Animal Rights trok via de media en kamerleden aan de bel. Wat resulteerde in een opdracht van de staatssecretaris aan Het Nationaal Comité advies dierproevenbeleid (NCad) om met een advies te komen. Vandaag vond een consultatieronde plaats in Utrecht en Animal Rights was erbij.

Vrijblijvendheid moet plaats maken voor scherpe regels

Robert Molenaar, Animal Rights

Brede vertegenwoordiging

Tijdens de consultatieronde was Animal Rights directeur Robert Molenaar aanwezig om input te geven over de problematiek rondom water- en voedseldeprivatie bij proefdieren.  Aan de dierenkant waren ook vertegenwoordigers van de Dierenbescherming en PETA.

Uit de farmahoek was Janssen Pharmaceutica present, vertegenwoordigers van de Dierexperimentencommissies en de gebruikers van proefapen zoals het BPRC, Erasmus MC en KU Leuven.

Deprivatie bij proefdieren

Nadat het NCad een korte presentatie gaf mondde het al snel uit in een groepsdiscussie. Niet alleen proefapen maar ook muizen en ratten worden periodes onthouden van water of voedsel als onderdeel van de dierproef. 

Minder eten

Volgens Martje Fentener van Vlissingen van het Erasmus MC is het rantsoeneren van voedsel juist goed. Wanneer je proefdieren 80% van hun normale hoeveelheid voer geeft is dat bevordelijk voor hun gezondheid en houden ze het langer vol.  Waarop Molenaar reageerde dat het korten op eten een flinke impact heeft op de geestelijke gezondheid van proefdieren. Hij stelde dan ook voor dat de betrokken onderzoekers zelf maar eens 20% minder moeten eten, gezien de 'vele gezondheidsvoordelen.' Dan ervaar je zelf dat het geen pretje is.

Dagritme voor nachtdieren

Muizen en ratten leven in kale bakken zonder enige vorm van afleiding. In de nachturen zijn de dieren actief en gaan ze wanhopig op zoek naar voedsel dat ze niet vinden. De medewerkers voeren de dieren in de reguliere uren maar niet in de nachtelijke uren. Uitgeput worden de muizen en ratten in de vroege ochtenduren gebruikt voor experimenten. 

Er was brede consensus aan tafel dat dit niet bevordelijk is voor het welzijn van de dieren. Tevens kan een uitgeputte muis de resultaten ook nog eens negatief beïnvloeden. Echter geen enkele vertegenwoordigende instantie neemt het voortouw om hierin verandering te brengen. 

Muizen en ratten leven in kale bakken zonder afleiding

Robert Molenaar, Animal Rights

Verrijking

Jan Wolters van de Dierexperimentencommissie gaf aan dat het heel goed mogelijk is om het welzijn van muizen te verbeteren. Via een onschuldige spelvorm gaan de dieren op zoek naar eten. Deze verrijking zorgt voor meer afleiding bij de proefdieren en ze kunnen op de juiste momenten eten.  Deze voedselspellen kosten meer geld dan ‘normaal voer’ waardoor deze welzijnsverbeteringen niet worden doorgevoerd. 

Te vrijblijvend

Uit de gesprekken bleek eens te meer dat de onderzoekers het welzijn voor proefdieren vooral een interessant gespreksonderwerp vinden. Verbeteringen worden hoogstens vastgelegd in richtlijnen en zijn daardoor vrijblijvend. De betrokken onderzoekers hebben altijd wel een argument klaar staan om deze vooral niet door te voeren. 

Volgens Molenaar zijn de consultaties en adviezen van het NCad over de verschillende thema’s zoals voedsel-en waterdeprivatie een stap in de goede richting. Maar vrijblijvendheid moet plaats maken voor scherpe regels. Alleen zo kunnen we een proefdiervrije wereld bewerkstelligen.