Main content

Inhoud

Animal Rights in beroep na vrijspraak dierenmishandelaars Izegem

Nieuws: 28 oktober 2022
Slacht

Op vrijdag 4 november gaat de rechtszaak tegen slachthuis Verbist Izegem in hoger beroep van start in het Hof van Beroep te Gent. De rechtszaak kwam er nadat Animal Rights in 2017 undercoverbeelden naar buiten bracht waarop te zien is hoe de runderen systematisch mishandeld worden. Het slachthuis Izegem en de CEO werden in maart 2021 vrijgesproken voor de gruwelijke dierenmishandelingen, en alleen veroordeeld voor inbreuken op hygiëne. Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout: “Dit vonnis vonden wij onacceptabel: een echte slag in het gezicht van de dieren. We zijn dan ook in beroep gegaan tegen deze onrechtvaardige uitspraak. Gerechtigheid voor de dieren is het allerminste dat we eisen van ons rechtssysteem.”

STOKSLAGEN EN ANALE PENETRATIE

In 2017 kon Animal Rights gruwelijke undercoverbeelden maken van hoe runderen systematisch mishandeld werden met de elektrische prikkelaar, stokslagen kregen en één stier werd zelfs anaal gepenetreerd. Angstige dieren moesten toekijken hoe lotgenoten opgetakeld werden aan de slachtlijn en sommige dieren leken bij bewustzijn gekeeld te worden. De beelden werden gemaakt met undercover camera’s die opgehangen waren in het slachthuis.

Beroep

De rechter verklaarde Animal Rights eerder ontvankelijk als burgerlijke partij in de rechtszaak. De rechtbank in Ieper weigerde echter de Animal Rights undercoverbeelden uit het slachthuis van Izegem als bewijs te accepteren omdat ze verkregen zijn zonder toestemming. Dat verandert niets aan de dierenmishandeling die in de beelden te zien is. Het is niet alleen een onrechtvaardige, maar vooral een volstrekt absurde uitspraak en Animal Rights ging hiertegen dan ook in beroep.

Van Campenhout: “Wij aanvaarden niet dat onze beelden zomaar uit het dossier gegooid worden. Deze mishandelingen vonden plaats op onbewaakte momenten. De beelden spreken voor zich: deze gruwelijkheden mogen niet ongestraft blijven!”

Slachthuis gesloopt

Slachthuis Verbist moest kort nadat Animal Rights de undercoverbeelden naar buiten bracht in 2017 de deuren voorgoed sluiten. Het bedrijf ging failliet nadat aan het licht kwam dat dieren er mishandeld werden en er gesjoemeld werd met hygiëne. Vorig jaar werden de gebouwen van slachthuis Verbist in Izegem gesloopt.

Arrest

De pleidooien staan gepland voor juni 2023. Animal Rights zal uiteraard aanwezig zijn om alles van dichtbij op te volgen en live verslag uit te brengen. Tijdens de zitting op 4 november 2022 worden achter gesloten deuren alleen conclusies neergelegd, er zal dus geen zitting plaatsvinden. De zitting bij de pleidooien is toegankelijk voor het publiek.

SLUIT DE SLACHTHUIZEN Teken nu de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer