Main content

Inhoud

Gerechtigheid voor mishandelde runderen Izegem in zicht

Nieuws: 25 januari 2021
Slacht

Op maandagochtend 25 januari verschenen slachthuis Izegem en de CEO voor de rechter om zich te verantwoorden voor gruwelijk dierenleed, inbreuken op hygiëne en het sjoemelen met paspoorten van runderen. Het Openbaar Ministerie vraagt 1 jaar sluiting, 16.000 boete voor het slachthuis en 12.000 euro boete voor CEO Verbist. De uitspraak volgt op 22 maart 2021.

Demonstratie

Animal Rights demonstreerde met een stille protestactie voor de deuren van het gerechtsgebouw om aandacht voor de rechtszaak en gerechtigheid voor de dieren te eisen. Zo'n vijftien demonstranten waren aanwezig met borden en spandoeken waarop de gezichten van de runderen te zien zijn. Tijdens het vonnis op 22 februari zal Animal Rights opnieuw demonstreren voor de deuren.

Beelden rechtmatig verkregen

Maximale boetes

Verder wil het OM dat zowel slachthuis als de CEO de maximaal mogelijke boete opgelegd krijgt onder de huidige Dierenwelzijnswet. Dat betekent dat beide partijen 8000 euro boete zouden moeten betalen. De overige 8000 euro voor het slachthuis en 4000 euro voor de CEO hebben betrekking op boetes inzake inbreuken op hygiëne.

Symbolisch één jaar sluiting geëist

Het geëiste jaar sluiting is in dit geval symbolisch omdat het slachthuis al dicht is sinds het naar buiten brengen van de beelden. Dit kan echter een belangrijk precedent vormen voor toekomstige rechtszaken tegen de slachthuizen van Torhout, Hasselt en Moerbeko in Zele.

Uitspraak op 22 maart

Op maandag 22 maart zal de uitspraak plaatsvinden. Animal Rights zal ook tijdens het vonnis opnieuw een stille demo organiseren voor de deuren van het gerechtsgebouw.

SLUIT DE SLACHTHUIZEN Teken nu de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer