Main content

Inhoud

Animal Rights dient klacht in tegen dierenmishandelaar uit Appelterre

Nieuws: 18 mei 2020
Slacht

14 mei rapporteerde de media een geval van zware dierenmishandeling. In de video was te zien hoe een boer uiterst hardhandig te werk gaat. De dierenmishandelaar bond een staalkabel rond de nek van een koe en sleurde het dier met zijn tractor uit rivier de Dender. Het dier kon tijdens deze gruwelijke daad zwaargewond raken of zelfs sterven. Campagnecoördinator Els Van Campenhout: “Animal Rights laat het hier niet bij en diende meteen klacht in tegen de boer uit Appelterre. Deze gevaarlijke man zou zwaar bestraft moeten worden en levenslang houdverbod moeten krijgen.” 1

Animal Rights laat het hier niet bij en diende meteen klacht in tegen de boer uit Appelterre. Deze gevaarlijke man zou zwaar bestraft moeten worden en levenslang houdverbod moeten krijgen

Els Van Campenhout, Animal Rights

Hulpdiensten bedreigd

Wandelaars merkten op dat een koe in de Dender zat en belden de hulpdiensten. De brandweerposten van Geraardsbergen en Ninove rukten uit voor een reddingsactie. Bij aankomst werden de hulpdiensten zowel fysiek als verbaal bedreigd. Een van de brandweermannen werd bijna omver gereden met een tractor.

Een brandweerman vertelt: “De duikers en de boot stonden al klaar, toen de landbouwer roepend en breed gesticulerend met zijn tractor de weide kwam opgereden. Na een felle discussie stapte hij opnieuw in en reed hij op ons af. Ternauwernood kon ik één van onze manschappen wegtrekken of hij zat onder de wielen. De landbouwer bleef ons verwijten en bedreigen en weigerde onze hulp. Hij zou dat zelf wel oplossen.”

Staalkabel om nek, sleuren met tractor

De malafide boer ging uiterst hardhandig te werk en negeerde het protest van de hulpdiensten toen hij een staalkabel om de nek van de koe bond en haar met zijn tractor uit de Dender sleurde.

Een brandweerman die alles zag gebeuren getuigt: “Met volle kracht werd de koe op het droge getrokken. De landbouwer sleepte het dier zelfs nog enkele tientallen meters mee achter de tractor. Iedereen die stond te kijken, schreeuwde de man toe, maar daar trok hij zich niets van aan.”

Van Campenhout: "Deze malafide boer voelt duidelijk geen greintje empathie voor levende wezens. Het is onbegrijpelijk dat deze uiterst gevaarlijke man nog steeds dieren mag houden en zijn frustraties op onschuldige dieren kan loslaten wanneer hij dat maar wil."

Deze malafide boer voelt duidelijk geen greintje empathie voor levende wezens. Het is onbegrijpelijk dat deze uiterst gevaarlijke man nog steeds dieren mag houden en zijn frustraties op onschuldige dieren kan loslaten wanneer hij dat maar wil.

Els Van Campenhout, Animal Rights

Gekende dierenmishandelaar

Twee jaar geleden doken schokkende beelden op uit de Neerstraat in Appelterre: een stier werd zwaar mishandeld toen hij tot bloedens toe drie- tot vierhonderd meter verder gesleept werd achter een tractor aan en daarbij stokslagen kreeg. Een lang bloedspoor liet zien hoe erg het dier geleden had. Het ging bij dat misdrijf om dezelfde man die de koe met staalkabel uit de Dender sleurde. 1

Malafide boer

De boer uit Appelterre (Ninove) laat zijn dieren op een weide in Zandbergen (Geraardsbergen) naast de Dender grazen. De dieren drinken vaker uit de rivier met alle gevolgen van dien: de dieren komen vast te zitten en raken niet meer op eigen houtje uit de Dender. Media berichtten dat “de koeien van de man vaker in de Dender in Zandbergen zitten dan dat ze op hun weide lopen”. De man weigert al jaren om een fatsoenlijke afsluiting te voorzien, om de dieren te beschermen tegen de gevaren van de rivier. De brandweerposten van Geraardsbergen en Ninove zijn al meer dan tien keer uitgerukt om dieren uit de rivier te halen; de malafide boer weigert elke rekening voor de reddingsacties te betalen.

Wij willen deze man voor de rechter zien: Iemand die tot zulke gruwelijkheden in staat is in het bijzijn van anderen, is tot nog veel meer in staat wanneer er niemand kijkt. Dit is een uiterst gevaarlijke man die nooit nog dieren zou mogen houden

Els Van Campenhout, Animal Rights

Klacht

Animal Rights diende bij de politie klacht in tegen de man en eist dat de malafide boer een levenslang houdverbod opgelegd krijgt. “Wij willen deze man voor de rechter zien: Iemand die tot zulke gruwelijkheden in staat is in het bijzijn van anderen, is tot nog veel meer in staat wanneer er niemand kijkt. Dit is een uiterst gevaarlijke man die nooit nog dieren zou mogen houden,” zegt Van Campenhout.

De brandweer kon de mishandeling filmen en maakte de beelden over aan de politie. Zij dienden ook een klacht in bij de politie en de hulpverleningszone. De klacht heeft betrekking op dierenmishandeling en het bedreigen van hulpdiensten. De stadsbesturen van Ninove en Geraardsbergen kijken momenteel hoe ze verdere stappen kunnen ondernemen tegen de boer.

Levenslang houdverbod

Animal Rights eist dat de dierenmishandelaar een levenslang houdverbod opgelegd krijgt. Ook Ninoofs schepen Wouter Vande Winkel (Samen-Groen) sluit hierbij aan: “Persoonlijk vind ik dat iemand die zo’n dingen doet geen dieren meer mag houden.” Geraardsbergs schepen van Dierenwelzijn Martine Duwyn (Open Vld) laat weten dat de klacht zeer ernstig onderzocht wordt en dit niet zonder gevolg gelaten zal worden. Beide schepencolleges kijken of zij zich burgerlijke partij kunnen stellen in een eventuele rechtszaak. 1