Main content

Inhoud

Animal Rights gaat tegen de apenhandel vanuit Mauritius protesteren

Nieuws: 19 oktober 2020
Dier­proeven

Animal Rights heeft vorige week vernomen dat Mauritius overweegt zijn niet-menselijke primatenfokkerij uit te breiden en wildvangst opnieuw toe te staan. We hebben nog maar tijd tot 31 oktober om ons te verzetten tegen de aanvraag voor een uitbreiding van de primatenfokkerij en het heropstarten van de wildvangst van apen in Mauritius. Animal Rights organiseert op dinsdag 27 oktober tussen 10:30 en 12:30 een demonstratie voor de ambassade van Mauritius in Brussel en wil de dialoog aangaan met de ambassadeur. “We willen een duidelijk signaal geven aan de regering van Mauritius: dierenrechten horen boven economische belangen te staan”, benadrukt Animal Rights campagnecoördinator Jen Hochmuth.

Het vangen en verwijderen uit hun natuurlijke leefomgeving en familie- en sociale groepen is wreed en brengt veel lijden en leed met zich mee. Dit kan leiden tot verwondingen en zelfs de dood.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Het gebruik van wilde apen in dierproeven is in de EU verboden

Import en gebruik van in het wild gevangen dieren voor onderzoeksdoeleinden is bij wet in de Europese Unie verboden. De Europese richtlijn erkent dat het vangen van niet-menselijke primaten in het wild zeer belastend is voor de betrokken dieren en een verhoogd risico op verwondingen en lijden tijdens de vangst en het transport met zich meebrengt.

Het houden en vervoeren van apen is een extra bron van stress en lijden, aangezien de apen op lange internationale reizen worden vervoerd in de vrachtruimen van vliegtuigen. Er is in de loop der jaren veel bewijs verzameld voor de immense wreedheid en het lijden van apen tijdens het vangen, kooien, vasthouden en vervoeren ervan. Onze collega's van Cruelty Free International toonden enkele jaren geleden de wreedheid en het lijden van wilde apen die uit hun familie en natuurlijke omgeving zijn weggerukt om rechtstreeks naar laboratoria te worden geëxporteerd of in grote fokkerijen te worden opgesloten.

Jen Hochmuth: “Niet-menselijke primaten zijn intelligente en zeer sociale dieren. Hen vangen en verwijderen uit hun natuurlijke leefomgeving en familie- en sociale groepen is wreed en brengt veel lijden en leed met zich mee. Dit kan leiden tot verwondingen en zelfs de dood.”

Bekijk hieronder de undercover reportage op Mauritius door Cruelty Free International. Opgelet, niet voor gevoelige kijkers.

Het is hoog tijd om komaf te maken met de dierproefindustrie en de daarmee verbonden bedrijven zoals de primatenfokkerijen en de handel en export in proefapen, die alleen nog bestaan vanwege de economische belangen van de betrokkenen bedrijven.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Wilde proefapen in Europese dierproeven?

Mauritius is één van 's werelds grootste exporteurs van niet-menselijke primaten voor de wereldwijde proefdierindustrie. In 2017 was Mauritius goed voor 21% van de wereldexport van levende niet-menselijke primaten. In 2019 werden duizenden apen van Mauritius naar laboratoria in de VS, Canada, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Duitsland en ook Nederland geëxporteerd. In de eerste zes maanden van 2020 werden bijna 5.000 apen uit Mauritius geëxporteerd. Dit is een toename van meer dan 1.200 individuen ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

De afgelopen twee jaar importeerde Nederland maar liefst 221 apen uit Mauritius. Topverdachten zijn apenhandelaar Hartelust uit Tilburg en het proefdiercentrum BPRC uit Rijswijk. Het BPRC heeft in het verleden apen uit Mauritius geimporteërd. Hartelust neemt apen af uit China, Afrika en Mauritius. Omdat de KU Leuven haar proefapen uit Nederland aankoopt, valt niet uit te sluiten dat de apen aan de KU Leuven afkomstig zijn van wildvangst. De KU Leuven heeft in het verleden ook al dierproeven op in het wild gevangen bavianen uitgevoerd. Animal Rights voert ook campagne tegen de apenexperimenten aan de KU Leuven.

Jen Hochmuth: “Geen enkele economische winst zou ooit het immense lijden van primaten in wrede dierproeven kunnen rechtvaardigen! Het is hoog tijd om komaf te maken met de dierproefindustrie en de daarmee verbonden bedrijven zoals de primatenfokkerijen en de handel en export in proefapen, die alleen nog bestaan van wege de economische belangen van de betrokkenen bedrijven."

Wat kan jij doen?

  • Kom naar onze demonstratie op dinsdag 27 oktober tussen 10:30 en 12:30 voor de ambassade van Mauritius in Brussel, rue des Bollandistes 68, 1040 Etterbeek. Animal Rights heeft een eventpage aangemaakt op Facebook.
  • Dierenrechtenorganisaties Action for Primates and Progress Science Mauritius / NO Animal Experiments dringen aan bij de regering van Mauritius om de aanvraag voor de uitbreiding van de apenfokkerijen in het land en voor de vangst van wilde apen te weigeren. Animal Rights steunt deze campagne en vraagt aan haar volgers om de petitie te ondertekenen.
  • Stuur een beleefde E-mail naar de ambassade van Mauritius in België en de regering van Mauritius:
    The Hon Pravind Kumar Jugnauth, premier van Mauritius, E-mail: privateoffice@govmu.org
    The Hon Maneesh Gobin, Minister van Agro-industrie en Voedselzekerheid, E-mail: maneesh.gobin@gmail.com en mgobin@govmu.org.
    De Hon Kavydass Ramano, minister van Milieu, E-mail: kramano@govmu.org en menv@govmu.org.