Main content

Inhoud

Animal Rights voert actie bij horror-slachthuis Tielt

Nieuws: 15 maart 2021
Slacht

Animal Rights heeft op dinsdag 16 maart van 10 tot 12 uur actie gevoerd voor de poorten van horror-slachthuis Tielt. Daarmee protesteert de dierenrechtenorganisatie tegen de uitbreidingsplannen waarbij de slachtcapaciteit zou verhogen van 1,5 naar 2,4 miljoen varkens per jaar. In 2017 had het slachthuis al een vergunningsaanvraag op zak, maar het plan werd in de koelkast gezet toen Animal Rights undercoverbeelden openbaarde van gruwelijke mishandeling van varkens bij dit slachthuis. Animal Rights roept mensen op om massaal bezwaar in te dienen tegen de absurde uitbreidingsplannen.

Lees ook: Horror-slachthuis Tielt wil 2,4 miljoen varkens per jaar slachten

Lees ook: Campagne slachthuis Tielt: de tijdlijn

Geen uitbreiding, maar sluiting!

Zo’n 40 mensen verzamelden op de Wingensesteenweg voor de poorten van Exportslachthuis Tielt. Het ging om een statische demonstratie waarbij de demonstranten de aandacht willen vestigen op de uitbreidingsplannen van het slachthuis en mensen oproepen om bezwaar in te dienen.

De demonstranten hielden protestborden vast waarop de gezichten van de dieren en horrortaferelen uit het slachthuis te zien zijn.

650 varkens per uur

“Hier worden 650 varkens per uur geslacht en het slachthuis probeert ons wijs te maken dat dat diervriendelijk gebeurt. De vleesindustrie doet er alles aan om via marketing een vertekend en onrealistisch beeld te scheppen over de dieren in de industrie met slechts één doel voor ogen: hun gruwelijke producten blijven verkopen aan de onwetende consument. En net daarom is het zo belangrijk dat we hier vandaag opnieuw staan, om te laten zien dat de dieren niet vrolijk knorrend het slachthuis binnen gereden worden. Hun geschreeuw is tot ver te horen en gaat door merg en been,” zegt Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout tijdens een speech.

Geschopt, geslagen en bij bewustzijn keel overgesneden

De undercoverbeelden tonen hoe varkens frequent geschopt en geslagen worden door transporteurs en medewerkers bij aankomst in het slachthuis te Tielt. We zien kreupele varkens die hardhandig aan de oren worden voortgetrokken. Een varken dat niet in staat is om te lopen wordt met kettingen rond de poten uit een vrachtwagen gesleept.

Ondanks de wettelijke verplichting dat dieren verdoofd moeten zijn tijdens het slachtproces, zijn op de beelden herhaaldelijk varkens te zien die bij bewustzijn opgetakeld, gekeeld en verbloed worden.

Veroordeling

In december 2019, bijna drie jaar na het naar buiten brengen van de beelden, werden de eindverantwoordelijken, de CEO van het slachthuis en het slachthuis zelf, voor het dierenleed veroordeeld tot een geldboete van € 8000 effectief, het maximaal mogelijke onder de huidige dierenwelzijnswetgeving.

Dien bezwaar in

Animal Rights is fel gekant tegen de uitbreiding van de slachtcapaciteit van 1,5 miljoen tot 2,4 miljoen en roept iedereen op hiertegen bezwaar te maken. Het openbaar onderzoek loopt nog tot 27 maart 2021 en tot dan kunnen er bezwaren digitaal ingediend worden via het *Omgevingsloket of per brief aan College van Burgemeester en Schepenen, Dienst Ruimtelijke Omgeving, Markt 13, 8700 Tielt.

In 2019 werd al eens een aanvraag ingediend om de slachtcapaciteit te verhogen door de slachturen op zaterdag te vervroegen. Toen diende Animal Rights ook al bezwaar in.

RAAD VAN STATE

Aanvankelijk wou stad Tielt geen vergunning verlenen voor de geplande demonstratie. Nadat Animal Rights op 10 maart 2021 naar de Raad van State stapte om haar grondwettelijk demonstratierecht op te eisen, heeft stad Tielt op 11 maart 2021 alsnog een vergunning verleend. De procedure was intussen opgestart en de zitting is dus ook gewoon doorgaan op vrijdag 12 maart. Animal Rights is ervan overtuigd dat stad Tielt geen vergunning verleend zou hebben zonder deze gerechtelijke procedure.

SLUIT DE SLACHTHUIZEN Teken nu de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer