Main content

Inhoud

Horror-slachthuis Tielt wil 2,4 miljoen varkens per jaar slachten

Nieuws: 25 februari 2021
Slacht

Debra-Meat, beter bekend als het horror-slachthuis van Tielt wil de slachtcapaciteit verhogen van 1,5 naar 2,4 miljoen varkens per jaar. In 2017 had het slachthuis al een vergunningsaanvraag op zak, maar het plan werd in de koelkast gezet toen Animal Rights undercoverbeelden openbaarde van gruwelijke mishandeling van varkens bij dit slachthuis. Je zou dus kunnen stellen dat deze beelden in de afgelopen 4 jaar ruim 3,5 miljoen varkens de 'Tielt-behandeling' bespaard heeft.

Nota bene op de dag dat Animal Rights de beelden naar buiten brengt, behandelt de gemeenteraad de vergunningsaanvraag.

Lees ook: Slachthuis Tielt: de tijdlijn.

De undercoverbeelden

De beelden tonen hoe varkens frequent geschopt en geslagen worden door transporteurs en medewerkers bij aankomst in het slachthuis te Tielt. We zien kreupele varkens die hardhandig aan de oren worden voortgetrokken. Een varken dat niet in staat is te lopen wordt met kettingen rond de poten uit een vrachtwagen gesleept.

Ondanks de wettelijke verplichting dat dieren verdoofd moeten zijn tijdens het slachtproces, zijn op de beelden herhaaldelijk varkens te zien die bij bewustzijn opgetakeld, gekeeld en verbloed worden.

Gevolgen

Debra-Meat wordt tijdelijk gesloten en mensen ondertekenen massaal een petitie voor een definitieve sluiting. Het slachthuis verliest belangrijke klanten.

December 2019, bijna drie jaar na het naar buiten brengen van de beelden, werden de eindverantwoordelijken, de CEO van het slachthuis en het slachthuis zelf, voor het dierenleed veroordeeld tot een geldboete van € 8000 effectief, het maximaal mogelijke onder de huidige dierenwelzijnswetgeving.

Uitbreiding

Die voor dierenmishandeling veroordeelde CEO Thomas De Brouwer De Roover zegt nu: . “We hebben klanten verloren en het heeft tijd gevergd om de capaciteit van 1,5 miljoen terug te halen. Maar nu zijn we terug aan dat plafond en een uitbreiding met het oog op de toekomst dringt zich op. Daarom halen we de plannen nu weer boven.” 1

Aan de uitbreidingsaanvraag is een openbaar onderzoek gekoppeld. Dat loopt van 26 februari tot en met 21 maart. Gedurende die tijd kunnen er opmerkingen of bezwaren ingediend worden en kan je het dossier (op afspraak) bekijken op de dienst Ruimtelijke Ordening van de stad Tielt of via het digitale omgevingsloket. Door de coronamaatregelen wordt geen fysieke infovergadering georganiseerd, maar op 8 maart staat er een digitale infovergadering gepland om 20 uur. Inschrijven kan via milieudienst@tielt.be.

Animal Rights diende in 2019 al bezwaar in tegen de uitbreiding van de slachturen en zal nu ook opnieuw bezwaar indienen. De organisatie roept mensen massaal op om hetzelfde te doen.

Krokodillentranen

Tijdens de rechtszaak waarop zijn veroordeling volgde, veinsde de CEO berouw, maar uit de rechtszaken die het slachthuis zelf aanspande sinds 2017 om de opgelegde maatregelen ongedaan te maken, spreekt geen schuldbesef. Animal Rights gelooft niet dat De Roover en het slachthuis hun leven gebeterd hebben en wil nog altijd sluiting van het slachthuis. Tegen uitbreiding zal de organisatie zich zeker verzetten.

Actie op 16 maart

Animal Rights plant een actie op 16 maart van 10 tot 12 uur voor de poorten van slachthuis Tielt. De actievoerders zullen daarmee protesteren tegen de uitbreidingsplannen van Debra Meat. "We zijn nog niet vergeten wat er hier vier jaar geleden gebeurd is en zullen blijven actie voeren voor de sluiting van dit horror-slachthuis", zegt campagnecoördinator Els Van Campenhout.

SLUIT DE SLACHTHUIZEN Teken nu de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer