Main content

Inhoud

Animal Rights voert actie voor Vlaams verbod nertsenfokkerij

Nieuws: 30 mei 2017
Bont

Ondanks het voornemen van minister Weyts om nertsenfokkerijen in Vlaanderen te verbieden, kreeg een fokker uit Moerbeke (Oost-Vlaanderen) groen licht om zijn bedrijf uit te breiden met 6.800 nertsen. De Raad van State oordeelde dat een ‘voornemen’ niet rechtsgeldig is om uitbreidingen van nertsenfokkerijen te weigeren.1 Het voornemen van Weyts dateert van 2014 maar het beloofde verbod werd nog steeds niet vastgelegd in wetgeving. Animal Rights is woedend en organiseert een protestactie.

Ons geduld is op, wij willen daden zien van Weyts!

Nadine Lucas, Animal Rights

Ons geduld is op!

Met gruwelijke undercoverbeelden en met demonstraties wees Animal Rights minister Weyts meermaals op de hoogdringendheid van een Vlaams verbod op nertsenfokkerijen. 40.000 mensen ondertekenden een petitie om de oproep van Animal Rights te ondersteunen. Nadine Lucas, voorzitter Animal Rights: “De voorbije jaren heeft minister Weyts het beloofde verbod herhaaldelijk op de lange baan geschoven. Nu zijn 6.800 extra nertsen de dupe in Moerbeke en staat de deur wijd open voor uitbreidingsplannen van andere Vlaamse fokkerijen. Ons geduld is op, wij willen daden zien van Weyts!”

Vlaanderen achterblijvertje van Europa

Er is geen enkel excuus om een Vlaams verbod nog langer uit te stellen. In Wallonië is het fokken van dieren voor de productie van bont reeds verboden. In Nederland, waar de bontindustrie vele malen groter is, werd een uitdoofbeleid uitgewerkt waarbij alle fokkerijen ten laatste in 2024 moeten sluiten. Andere Europese landen die reeds een verbod in hun wetgeving hebben vastgelegd zijn het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Kroatië en Bosnië. Recent geleden besloot ook Duitsland om de bontindustrie te bannen: binnen vijf jaar moeten alle Duitse fokkerijen gesloten zijn. Het is nu de hoogste tijd dat Vlaanderen het voorbeeld volgt.

Video: Eerder dit jaar publiceerde Animal Rights gruwelijke beelden van de vergassing van nertsen. Dit soort praktijken is een beschaafde samenleving onwaardig.

De nertsen hebben niets aan holle beloftes! Minister Weyts, verbied de Vlaamse nertsenfokkerij NU!

Nadine Lucas, Animal Rights

Protestactie in Moerbeke

Animal Rights organiseert een protestactie bij de nertsenfokkerij te Moerbeke. Met spandoeken en mega-protestborden willen de dierenrechtenactivisten minister Weyts nogmaals met de neus op de feiten drukken: “De nertsen hebben niets aan holle beloftes! Minister Weyts, verbied de Vlaamse nertsenfokkerij NU!”

De actie gaat door op zaterdag 24 juni tussen 13:00 en 15:00 uur bij de nertsenfokkerij gelegen aan de Moerwegel 8, 9180 Moerbeke. Sluit je bij ons aan en kom mee actie voeren voor het Vlaamse verbod. Er moet dringend een einde komen aan het leed van de nertsen.