Main content

Inhoud

Animal Rights wil af van dierproeven en start Animal Free Science

Nieuws: 7 november 2019
Dier­proeven

Steeds meer wetenschappers zien geen nut meer in dierproeven omdat de resultaten uitblijven. Dieren reageren vaak heel anders op medicijnen dan mensen. Dit plaatst wetenschappers voor een dilemma: hoe gaan we effectieve medicijnen ontwikkelen zonder proefdieren? Animal Free Science is het nieuwste project van Animal Rights en staat onder leiding van toxicoloog Jen Hochmuth.

Hochmuth: “Met Animal Free Science willen we inspelen op de transitie naar dierproefvrije innovatie. Met deze positieve campagne willen we de verandering stimuleren in België.”

Het is onze missie om te tonen dat er geen dilemma is, omdat dierproeven geen noodzakelijk kwaad zijn. Het is een keuze tussen goede wetenschap en zinloze wreedheid. En goede wetenschap is proefdiervrij.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Ondanks stijgende kritiek daalt het proefdierenleed amper in België

Sinds de regionalisering van Dierenwelzijn in 2014 is het aantal dierproeven amper veranderd. Meer dan een half miljoen proefdieren worden jaarlijks gedood in Belgische proefdiercentra. Ondanks dit enorme proefdierenleed blijven de resultaten grotendeels uit. Wij delen de mening met een groeiend aantal wetenschappers dat het verdere gebruik van proefdieren in feite een belemmering vormt voor de wetenschappelijke vooruitgang en de verbetering van de menselijke gezondheid. Als we de gezondheidszorg voor iedereen willen verbeteren, is een overgang naar proefdiervrije onderzoeksmethoden met een directe toepassing voor de mens essentieel.

Hochmuth: “Het is onze missie om te tonen dat er geen dilemma is, omdat dierproeven geen noodzakelijk kwaad zijn. Het is een keuze tussen goede wetenschap en zinloze wreedheid. En goede wetenschap is proefdiervrij.”

Lancering nieuwe website ‘Animal Free Science’

“Het grootste probleem is volgens mij dan ook onwetendheid", zegt Hochmuth. "Niet alleen het brede publiek, maar ook politici en onderzoekers zelf weten niet hoe ver de proefdiervrije technologie intussen staat. De voorbije jaren zijn grote sprongen voorwaarts gemaakt. Vandaag lanceren we een Engelstalige website www.animalfreescience.org om over de laatste dierproefvrije ontwikkelingen te informeren. We lobbyen bij politici en bedrijven om verouderde wetgeving aan te passen en om meer fondsen voor proefdiervrij onderzoek vrij te maken.

Hochmuth: “Ons doel is om wetenschappers en politici te mobiliseren om volop te kiezen voor moderne dierproefvrije methoden.“

Met Animal Free Science willen we de transitie naar proefdiervrije innovatie in België aanmoedigen. Enkel door wetenschap, ethiek en politiek met elkaar te verweven kunnen we onze gezondheidszorg verbeteren en komaf maken met het zinloze dierenleed.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Animal Free Science organiseert bijeenkomst op het Europees Parlement

Op 4 december brengen we topwetenschappers op het gebied van proefdiervrije innovatie en politici bij elkaar in het Europees Parlement. Deze bijeenkomst dient om het huidige gebruik van proefdieren in de wetenschap kritisch te evalueren en om innovatieve, mens-relevante onderzoeksmethoden voor te stellen. Op deze wijze willen we de transitie naar proefdiervrije innovatie en het einddoel van volledige vervanging van dierproeven bevorderen.

Hochmuth: “Met Animal Free Science willen we de transitie naar proefdiervrije innovatie in België aanmoedigen. Enkel door wetenschap, ethiek en politiek met elkaar te verweven kunnen we onze gezondheidszorg verbeteren en komaf maken met het zinloze dierenleed.”