Main content

Inhoud

Animal Rights wil af van wettelijke verplichting dierproef

Nieuws: 16 mei 2019
Dier­proeven

Honderd activisten maakten gisteren een duidelijk statement bij het proefdiercentrum van Charles River in Den Bosch. De actie is een initiatief van Animal Rights en de Save Movement, en werd ondersteund door de Partij voor de Dieren en GroenLinks. Robert Molenaar van Animal Rights: "We willen af van de verplichte dierproeven die de levens kosten van vele duizenden honden, katten, muizen en andere proefdieren. Met deze geslaagde actie vestigen we opnieuw de aandacht op het verborgen dierenleed in het proefdiercentrum van Charles River."

Belangrijke actie

Er was veel aandacht vanuit de media voor het protest, zeker nu de boerderijbezetting in Boxtel voor veel ophef zorgt. Molenaar: “Deze actie is goed georganiseerd met een heldere boodschap en werd gedragen door meerdere organisaties en politici. We blijven opkomen voor de rechten van dieren.”

Betrokkenheid

Het was goed om te zien dat betrokken politici als René Vonk, raadslid van GroenLinks in Den Bosch en Marco van der Wel, Statenlid van de Partij voor de Dieren in Noord-Brabant, de demonstranten en media toespraken. Beide partijen willen af van de wettelijke verplichting op deze onnodige dierproeven. Dit moet wel op Europees niveau geregeld worden.

Molenaar: “Het is essentieel om op 23 mei te stemmen op een politieke partij die kritisch is op deze dierproeven. Het gaat om miljoenen proefdieren die nu nog sterven in ouderwetse en onwetenschappelijke experimenten.”

Spreekbeurt

Ook de negenjarige Xelan was aanwezig op het protest. Hij kwam speciaal met zijn moeder naar de actie vanwege een spreekbeurt op school. Hij kreeg een warm applaus en voldoende informatie over dierproeven mee.

Xelan: "Ik hoop met het houden van deze spreekbeurt meer kinderen bewust te maken van het dierenleed en wil hen informeren dat er ook manieren zijn om je daar tegen uit te spreken, of te laten merken dat je het niet eens bent met dierenmishandeling." We wensen hem veel succes!

Petitie

Animal Rights is een petitie gestart met als doel de gedateerde regels uit de jaren 60 te vervangen door regelgeving van deze tijd. Hierdoor kunnen dierproefvrije alternatieven worden ingezet waar geen dier voor hoeft te lijden. Inmiddels hebben al 15.000 mensen de petitie getekend.

GroenLinks stelt schriftelijke vragen

GroenLinks stelt schriftelijke vragen in de Bossche Raad met als doel om in het kader van Agrifood Capital dierproefvrije experimenten te stimuleren. Animal Rights is blij dat op alle politieke niveaus, van landelijk, regionaal tot lokaal, de Transitie Proefdiervrije Innovatie wordt aangemoedigd.

  1. Is het college het met GroenLinks eens dat proefdiervrij onderzoek kansen biedt voor Agrifood Capital en onze gemeente?
  2. Is het college bereid om zich binnen Agrifood Capital in te spannen voor het stimuleren van proefdiervrij onderzoek en te onderzoeken op welke manier we dit als gemeente aan kunnen jagen?