Main content

Inhoud

Animal Rights woedend over vrijspraak dierenmishandelaars uit Izegem

Nieuws: 23 maart 2021
Slacht

Stel je voor: iemand wandelt zonder toestemming door een open deur een kinderdagverblijf binnen en hangt een camera op omdat men vermoedt dat er mistoestanden plaatsvinden. De camera legt de mishandeling van een kind vast en je stapt daarmee naar de rechter. Maar die zegt vervolgens dat, omdat de beelden illegaal zijn verkregen, ze als bewijs vervallen en de misbruiker gaat vrijuit … De wereld zou te klein zijn. Toch is dat ongeveer wat er gebeurde bij het vonnis op 22 maart 2021 van de rechtszaak tegen de Verbist slachthuisgroep.

STOKSLAGEN EN ANALE PENETRATIE
In 2017 filmde Animal Rights in het slachthuis van Izegem hoe runderen systematisch mishandeld werden met de elektrische prikkelaar, stokslagen kregen en één stier werd zelfs anaal gepenetreerd. Angstige dieren moesten toekijken hoe lotgenoten opgetakeld werden aan de slachtlijn en sommige dieren leken bij bewustzijn gekeeld te worden. De beelden werden gemaakt met verborgen camera’s die opgehangen waren in het slachthuis.

OPENBAAR MINISTERIE NIET GEVOLGD
Het Openbaar Ministerie zei tijdens de pleidooien dat de beelden voor zichzelf spreken. Het OM eiste dan ook een jaar sluiting. Dat zou in dit geval symbolisch geweest zijn omdat het slachthuis al dicht is sinds het naar buiten brengen van de beelden en Verbist failliet is gegaan. Daarnaast verklaarde het OM dat zowel het slachthuis als de CEO de maximaal mogelijke boete opgelegd zouden moeten krijgen onder de huidige Dierenwelzijnswet. Het is verbijsterend dat de rechter het OM hierin niet volgde.

De rechter verklaarde de undercoverbeelden nietig. We hebben het hele vonnis nog niet gekregen, maar we vermoeden omdat de beelden ‘illegaal’ gemaakt zouden zijn. Van het filmen zonder toestemming kan je natuurlijk vinden wat je wil, maar het verandert niets aan wat er in de beelden te zien is.

Het slachthuis en CEO werden wel tot flinke geldboetes veroordeeld vanwege, vergeleken met dierenmishandeling, randzaken.

ANIMAL RIGHTS WOEDEND: "DIT IS ONRECHTVAARDIG!"
Stel je filmt een moord maar overtreedt daarbij de avondklok en de rechter verwijst het bewijs daarom naar de prullenbak? Het is niet alleen onrechtvaardig voor de slachtoffer(s), het is absurd, om niet te zeggen misdadig. Animal Rights kan zich dan ook niet voorstellen dat dit vonnis in hoger beroep stand houdt.

Naast onrechtvaardig en absurd ondermijnt deze uitspraak ook het vertrouwen in de Wet en de rechterlijke macht. Het onderstreept dat de dieren van de machthebbers in de mensenmaatschappij niets te verwachten hebben. Er is Animal Rights daarom alles aan gelegen om dit vonnis in hoger beroep te laten vernietigen.

SLUIT DE SLACHTHUIZEN Teken nu de petitie Slacht

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer