Main content

Inhoud

Apen verslaafd gemaakt aan cocaïne in verwerpelijke dierproeven

Nieuws: 8 juni 2020
Dier­proeven

Het is schokkend dat niet-menselijke primaten al meer dan 70 jaar worden gebruikt in het onderzoek naar drugsverslaving en dat dit nog steeds gebeurt. Apen of andere dieren systematisch verslaafd maken aan drugs zoals cocaïne is niet alleen compleet immoreel maar ook volledig nutteloos.

Jen Hochmuth, toxicologe en campagnecoördinator bij Animal Rights: "De complexe combinatie van factoren die betrokken zijn bij menselijke verslaving - waaronder genetica, emotionele en persoonlijke ervaringen, sociaaleconomische factoren - kunnen onmogelijk nagebootst worden bij proefapen."

VERSLAAFD AAN COCAÏNE

In een nieuwe studie uit de VS werden resusmakaken eerst verslaafd gemaakt aan cocaïne om achteraf te testen of een nieuwe drug de zelftoediening van cocaïne bij apen verminderde.1 Er werd gebruik gemaakt van 6 resusapen die allemaal in geïsoleerde kooien gehouden worden. Vooraf werden de apen verdoofd en werd een katheter in een grote ader onder de huid van de rug geïmplanteerd, zodat de cocaïne direct in de bloedbaan van de dieren kon worden geprikt.

Ondanks alle menselijke ellende die gepaard gaat met cocaïneverslaving, blijven onderzoekers opzettelijk nog meer ellende veroorzaken door niet-menselijke primaten verslaafd te maken.

Jen Hochmuth, Animal Rights

Elke aap, voorzien van een aluminium kraag, werd volgens de auteurs "getraind" door met hun nekken vastgehouden in een standaard primatenstoel te zitten. Er werd geen informatie gegeven over de manier waarop de apen werden "getraind" om dit te bereiken. Tijdens het drugsexperiment werden de in bedwang gehouden apen individueel in geluiddempende isolatiekamers gehouden, met daarin schakelaars waarmee ze zelf cocaïne of de testdrug konden toedienen. De sessies konden wel vier uur duren.

Het gebruik van gecensureerde zinnen door de auteurs, zoals "...zes cocaïne-ervaren mannelijke resusapen" en "...proefpersonen hadden uitgebreide ervaring met zelftoediening van cocaïne..." om de geschiedenis van de makaken te beschrijven, geeft een verontrustend inzicht in het lijden van deze proefdieren. We moeten ons afvragen hoeveel jaren deze apen alleen in gevangenschap zijn gehouden en hoe vaak ze al in drugsexperimenten gebruikt zijn.

Jen Hochmuth: “Ondanks alle menselijke ellende die gepaard gaat met cocaïneverslaving, blijven onderzoekers opzettelijk nog meer ellende veroorzaken door niet-menselijke primaten verslaafd te maken.”

Het kan niet door de beugel dat andere dieren lijden in een zoektocht naar een 'toverpil'-behandeling voor verslaving bij de mens.

Jen Hochmuth, Animal Rights

ABSOLUUT NUTTELOOS

Cocaïne is een gevaarlijke drug en vormt een ernstig risico voor de gezondheid van mensen, met inbegrip van orgaanfalen en de dood. Veelvoorkomende tekenen van cocaïnegebruik zijn lange perioden van waakzaamheid, verlies van eetlust, paranoia, verwarring, overprikkeling, epileptische aanvallen en depressie. Het is vanzelfsprekend dat de apen die gedwongen worden om deze drug te 'gebruiken' hetzelfde ervaren.

Afgezien van de immoraliteit van het gebruik van niet-menselijke primaten in dergelijk verachtelijk onderzoek, kan de complexe combinatie van factoren die betrokken zijn bij menselijke verslaving - waaronder genetica, emotionele en persoonlijke ervaringen, sociaal-economische factoren -onmogelijk gesimuleerd worden bij proefapen. Dit experiment werd uitgevoerd in de VS en is gefinancierd door de belastingbetaler. Verder is dit een voorbeeld van hoe bevoegde ethische commissies er structureel in falen dieren te beschermen. Schokkend genoeg worden niet-menselijke primaten al meer dan 70 jaar gebruikt bij onderzoek naar drugsverslaving en dat dit nog steeds gebeurt.1 Ondanks de enorme wreedheid en het lijden van deze dieren, is er nog steeds geen enkel nuttig en naar de mens vertaalbaar resultaat gevonden.

KU Leuven en dierproeven voor drugsverslaving

In het verleden werd aan de KU Leuven ook zeer controversieel verslavingsonderzoek met apen en cocaïne uitgevoerd. Proefapen werden verslaafd gemaakt aan cocaïne om te bestuderen welke veranderingen er in de hersenen plaatsvinden naarmate het verslavingsproces vordert. Daarbovenop werden deze experimenten betaald met belastinggeld! De voorbije jaren is er zomaar een slordige 341.500€ aan belastinggeld uitgekeerd door de Vlaamse overheid aan de KU Leuven om aapjes verslaafd te maken aan cocaïne.1

Op de dag van vandaag maakt de KU Leuven nog steeds misbruik van ratten in dierproeven voor onderzoek naar tabak-, alcohol- en cocaïneverslaving. 23

Jen Hochmuth: “Het geld van de belastingbetaler wordt royaal uitgedeeld aan dierproefnemers zonder enige verantwoording af te leggen aan de burger. Het kan niet door de beugel dat andere dieren lijden in een zoektocht naar een 'toverpil'-behandeling voor verslaving bij de mens.”