Main content

Inhoud

Burgerinitiatief bont: we zijn over de helft!

Nieuws: 24 januari 2022
Bont

Animal Rights en Bont voor Dieren hebben samen 25.000 handtekeningen verzameld voor hun burgerinitiatief tegen de import van en handel in bont en bontproducten. Een burgerinitiatief is niet zomaar een petitie, maar een verzoek aan de Tweede Kamer om een uitgewerkt voorstel te bespreken. Voor een geldig burgerinitiatief zijn 40.000 handtekeningen vereist. De organisaties: “We zijn met 25.000 ondertekenaars ruim over de helft, een geweldige mijlpaal, maar we zijn er nog niet. We roepen iedereen op een handtekening te zetten. Samen maken we ons sterk voor een bontvrij Nederland.”

Teken hier ons burgerinitiatief.

DIEREN WORDEN GEK IN HUN KOOIEN

Europa en Azië zijn koplopers in de bontproductie. Niet alleen nertsen, maar ook vossen, wasbeerhonden, wasberen en chinchilla’s leiden een ellendig leven in piepkleine kooien. De dieren worden letterlijk gek. Ze blijven eindeloos rondjes draaien uit frustratie, stress en verveling. Ze bijten op hun staart en verwonden zichzelf of elkaar. Soms is er sprake van kannibalisme. Ook hun dood is gruwelijk. Ze worden vergast, hun nek wordt gebroken of ze worden anaal geëlektrocuteerd.

WAAROM EEN BURGERINITIATIEF?

De nertsenfokkerij in Nederland is eindelijk verleden tijd: het is verboden om nog langer pelsdieren te fokken voor hun vacht. Daarvoor al werden de vossenfokkerij en de chinchillafokkerij verboden. Nederland importeert jaarlijks nog wel steeds dierenhuiden en afgewerkte bontproducten. Hele bontjassen zijn uit het straatbeeld verdwenen, maar bontkragen zijn overal te vinden. Je kan jassen, mutsen, accessoires en andere producten met bont kopen. Als we in ons land om ethische en maatschappelijke redenen dieren niet langer voor de productie van bont willen gebruiken - dan kunnen we niet tegelijkertijd producten importeren die ergens anders op even afschuwelijke wijze zijn geproduceerd.

Met ons burgerinitiatief kunnen wij zorgen dat de omslag naar een volledig bontvrij Nederland op de agenda van de Tweede Kamer komt. Hier hebben wij jullie hulp hard bij nodig!

Teken ons burgerinitiatief voor een einde aan de bontindustrie.


Beelden van de Poolse organisatie Otwarte Klatki.