Main content

Inhoud

Canada Goose staat symbool voor wreedheid tegen dieren

Nieuws: 29 maart 2021
Bont

In april 2020 kondigde kledingmerk Canada Goose aan dat men in 2022 wil gaan beginnen met het vervangen van ‘vers’ bont voor de coyote-bont-kragen op hun parka’s door ‘hergebruikt’ bont. 1

De parka’s van Canada Goose zijn in de afgelopen jaren synoniem geworden voor wreedheid tegen dieren, zowel vanwege de vreselijke vangmethoden van coyotes met pootklemmen en strikken, als vanwege het lijden van ganzen voor het dons. De kraag en de vulling van Canada Goose parka’s zijn afkomstig van dieren die niet wilden sterven.

Hergebruik bont
Het bedrijf wil bont terugkopen van klanten en hergebruiken. Hoewel dit mogelijk coyote levens spaart, blijft het gebruik van bont onacceptabel. Het beeld wordt nog steeds gewekt dat het dragen van bont modieus en sociaal geaccepteerd is, en kost daardoor elders, bijvoorbeeld op bontfokkerijen, nog steeds miljoenen dieren het leven. De aankondiging van Canada Goose lijkt een onnodige oprekking van het afscheid van bont. Het laat zien dat men bij Canada Goose in een gewelddadig en immoreel verleden is blijven steken.

Zolang Canada Goose bontproductie niet onvoorwaardelijk afzweert en afkeurt, niet duidelijk definieert wat ze verstaat onder ‘hergebruikt bont’, uitlegt hoe ze dat gaat controleren en vertelt wanneer al het Canada Goose-bont in de winkels ‘hergebruikt’ is, zou sowieso ieder fatsoenlijk mens alle Canada Goose producten moeten mijden.

En dons dan?
Deze beleidsverandering helpt ook geen enkele gans of eend wiens dons en veren nog steeds in de parka’s worden gepropt. Net als het dons geproduceerd in Nederland komt het Canada Goose dons uit de vleesindustrie (Feather Industries, Toronto). We weten uit Nederland dat in de eenden industrie de dieren na een vreselijk leven in de schuren een gruwelijke dood in de slachthuizen wacht. En daar doet een Responsible Down Standard (RDS) niets aan af.

Ook het kopen van een ‘bijproduct’ draagt bij aan het levensvatbaar houden van immorele industrieën.

Klemmen en strikken
Strikken wurgen een dier langzaam. Klemmen kunnen serieuze verwondingen veroorzaken, zoals ernstige bloedingen, orgaanschade en botbreuken. Op deze wijze gevangen dieren kunnen dagen lijden aan honger, dorst, predatie en blootstelling aan extreme weersomstandigheden, voordat een ‘genadeschot’ eindelijk volgt. Aan hoeveel regels de klemmen ook zijn gebonden, er is niets humaans aan.

Of het dier crepeert in een klem, doodgeschoten wordt of stikt in een strik, hoe dan ook moet een coyote sterven en worden gevild voor een kraag op een jas. Alle bontkragen van Canada Goose worden nog altijd op deze wijze verkregen.

Wil je zien hoe het 'trappers' tuig te werk gaat, kijk dan hier, hier , hier, of hier

Waar de coyotes precies vandaan komen wil Canada Goose niet zeggen: “we source all of our fur from areas widely distributed across the Western region of North America.”

Dit soort vangmethoden zijn in de EU verboden. Hoe is het dan mogelijk dat producten die door deze methoden verkregen worden hier nog wel te koop zijn? Ook dit is een reden om het burgerinitiatief tegen de import en verkoop van bont te tekenen.

Weg met bont uit Nederland! Teken NU het burgerinitiatief voor een verbod op de import van bont. Bont

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer