Main content

Inhoud

De Maag Lever Darm Stichting financiert dierproeven

Nieuws: 6 mei 2019
Dier­proeven

Begin 2019 heeft de Maag Lever Darm Stichting vier projecten gefinancierd waarbij proefdieren worden gebruikt. 1 Vandaag start deze stichting met de landelijke collecteweek om geld op te halen voor nieuw onderzoek. Animal Rights campagneleider Robert Molenaar: “We waarschuwen nietsvermoedende donateurs voor de collectant aan de deur. Jouw donatie wordt gebruikt om gezonde proefdieren doodziek te maken. Doe er niet aan mee.”

Deurhanger en sticker kun je bestellen in onze webshop Full size
Deurhanger en sticker kun je bestellen in onze webshop

Goede doelen in de fout

De Maag Lever Darm Stichting investeerde in 2017 maar liefst 2.367.983 miljoen euro aan onderzoek. De stichting geeft zelf aan dat minder dan 5% uit gaat naar dierproeven. 1 Molenaar: "Elke euro die aan dierproeven wordt besteed is er één te veel."

Helaas zijn er meerdere goede doelen die investeren in dierproeven. Animal Rights heeft een lijst opgesteld met goede doelen die wel en geen geld geven aan dier-experimenten. In onze webshop kun je een ‘ik geef niet aan dierproeven’ sticker en deurhanger bestellen.

Volgens Molenaar is het essentieel om gezondheidsfondsen te wijzen op hun ‘foute’ dierproevenbeleid. “Deze goede doelen hebben gezamenlijk zo’n 175 miljoen euro die ze investeren in onderzoek. We willen dat het geld niet langer naar dierproeven gaat maar naar dierproefvrij onderzoek. Dat is beter voor mens en dier.”

We willen dat het geld niet langer naar dierproeven gaat maar naar dierproefvrij onderzoek. Dat is beter voor mens en dier.

Robert Molenaar, Animal Rights

Geen resultaten

Er is steeds meer kritiek op de dierproef. Onlangs trokken onderzoekers van Radboudumc Nijmegen, UMC Utrecht en Netherlands Heart Institute de conclusie dat dierproeven aan alle kanten rammelt: 85 procent van alle testen van nieuwe medicijnen en behandelingen levert géén effect op bij mensen, terwijl eerder bij dieren wel resultaat werd geboekt. 1

“We zien dat gezondheidsfondsen steeds kritischer worden op dierproeven en meer geld investeren in moderne dierproefvrije technieken. Dat is een belangrijke stap die we aanmoedigen,” aldus Molenaar. “Het blijft echter onbegrijpelijk dat deze onwetenschappelijke dierproeven vandaag de dag nog steeds worden gedaan.”