Main content

Inhoud

Demonstraties Kallemooi onterecht verboden

Nieuws: 11 februari 2020
Slacht

Demonstraties van dierenrechtenactivisten gericht tegen het gebruiken van een levende haan voor de viering van Kallemooi zijn ten onrechte verboden. Eerder dit jaar kwam een interne commissie in de Hoeksche Waard ook al tot de conclusie dat demonstraties van Animal Rights tegen de jacht daar ten onrechte verboden waren.

Even terug naar 2019. Kallemooi, de viering van Pinksteren op Schiermonnikoog. Tijdens Kallemooi wordt zoals elk jaar een levende haan drie dagen en nachten solitair opgesloten in een mand, bungelend aan een achttien meter hoge paal. Dit gaat in tegen de aard van het dier dat in een normale situatie in groepsverband op de grond scharrelt en daarbij een behoorlijke oppervlakte bestrijkt. Dierenrechtenactivisten kondigen daarom vier demonstraties aan. De burgemeester van Schiermonnikoog, Ineke van Gent, verbiedt drie van de vier demonstraties en legt beperkingen op aan de vierde. Tegen het besluit maken de activisten bezwaar.

Recent is bekend geworden dat de bezwarencommissie de bezwaren van de activisten gegrond heeft verklaard. De burgemeester heeft het advies van de bezwarencommissie integraal overgenomen, de besluiten herroepen en heeft besloten om de proceskosten van de dierenrechtenactivisten te vergoeden. 1

Voor de activisten was het van belang dat werd erkend dat de demonstraties onterecht verboden en beperkt zijn, want dit jaar zullen ze weer op Schiermonnikoog demonstreren. Het besluit van de burgemeester betekent dat ze dit jaar zonder deze beperkingen kunnen actievoeren op de manier die zij nodig achten. Ze willen zich luid en duidelijk uitspreken tegen het diergebruik tijdens Kallemooi.

De bezwaren zijn aangetekend door Maria du Toit namens Animal Save Nederland en dierenrechtenactivist Jan ten Cate. Zij worden vertegenwoordigd door Van Gansen Human Rights Litigation.

Maria du Toit van Animal Save Nederland: "Animal Save Nederland vindt het belangrijk om te demonstreren tegen het gebruik van een haan tijdens Kallemooi. Het afschaffen van tradities waarin dieren worden gebruikt is een belangrijke stap in de bewustwording van hoe wij met niet-menselijke dieren omgaan. Het is belangrijk om vrij te kunnen demonstreren en niet beperkt te worden in onze meningsuiting. We zijn een groep die altijd vreedzaam te werk gaat, we streven naar positieve verandering in de samenleving. We zijn ook blij dat de beperkingen en het verbod op demonstraties vorig jaar ongegrond waren. Wij hopen dit jaar met een grote groep demonstranten tijdens Kallemooi te protesteren en een gesprek aan te gaan met de inwoners van Schiermonnikoog."

Jan ten Cate: “Het is goed om te zien dat de gemeente Schiermonnikoog toegeeft dat ze een vergissing heeft gemaakt met het inbreuk maken op ons demonstratierecht. Laten we hopen dat ze nu tot inkeer komt als het gaat om het gebruiken van een levende haan tijdens Kallemooi.”

Martijn van Gansen van Van Gansen Human Rights Litigation: “Het recht om in vrijheid je mening te kunnen laten horen is essentieel voor een gezonde democratie, waarin belangrijke maatschappelijke veranderingen vaak beginnen bij een minderheidsstandpunt. Het is de taak van de burgemeester om dit mogelijk te maken. Cliënten zijn blij dat de burgemeester inziet dat dit vorig jaar niet goed is gegaan, en dat het dit jaar anders moet.”

De dierenrechtenactivisten geven aan dat de demonstraties op het eiland tijdens Pinksteren net zolang doorgaan tot er geen dieren meer gebruikt worden bij de viering van Kallemooi. Tot die tijd roepen zij iedereen op om Schiermonnikoog te boycotten en te kiezen voor een bezoek aan een van de andere Waddeneilanden.

Kom op 30 en 31 mei ook naar Schiermonnikoog om een stem te zijn voor dé Haan!

Dierenrechten in de grondwet Animal Rights wil dat alle dieren in Nederland, wild en in gevangenschap, als (staats)burgers, (rechts)personen en ingezetenen erkend worden en grondwettelijk verankerde rechten krijgen. TEKEN DE PETITIE! Animal Rights

Teken nu de petitie

Ja, je mag mij bellen op het volgende nummer