Main content

Inhoud

Dien bezwaar in tegen uitbreiding horror-slachthuis Tielt!

Nieuws: 19 maart 2021
Slacht

Animal Rights is fel gekant tegen de uitbreiding van de slachtcapaciteit van 1,5 miljoen tot 2,4 miljoen en roept iedereen op hiertegen bezwaar te maken. Nog tot 27 maart 2021 kan bezwaar ingediend worden. Animal Rights helpt je op weg met onderstaande voorbeeldbrief.

Voorbeeld bezwaarbrief

Aan het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Tielt, de omgevingsambtenaar van de gemeente Tielt en aan de Provincie West-Vlaanderen,

Betreft: Bezwaar inzake omgevingsvergunningsaanvraag OMV_ 2020129072 Aanvraag van een omgevingsvergunning door Exportslachthuis Tielt - uitbreiding exploitatie van het slachthuis Tielt

Ik dien bezwaar in tegen deze vergunningsaanvraag en vraag jullie om de omgevingsvergunning te weigeren op basis van onderstaande argumenten:

1 Slachthuis Tielt werkt dierenleed in de hand
2 Levende, voelende individuen uitbuiten en doden is onethisch
3 Veeteelt draagt direct en indirect bij aan klimaatverandering
4 Impact op andere aspecten van het milieu
5 Langdurige effecten op menselijke gezondheid, dieren en biodiversiteit
6 Wetenschap roept massaal op minder vlees te eten
7 Hoge risico’s volksgezondheid
8 Geurhinder, geluidsoverlast en verhoogde CO2 + stikstof uitstoot
9 Intensieve veeteelt is niet duurzaam of diervriendelijk
10 Tijd van dieren fokken loopt ten einde - de toekomst zit in kweekvlees en plantaardige alternatieven

1 In 2017 bracht Animal Rights aan het licht dat slachthuis Tielt zich schuldig maakte aan vreselijk dierenleed. Het dierenleed dat gefilmd werd, leidde in 2019 tot een veroordeling van zowel het slachthuis als de CEO. Het is een schande dat dit slachthuis nog steeds open is en schaamteloos wil uitbreiden.

2 Het is immoreel en onrechtvaardig om levende voelende wezens met hun eigen belangen en interesses onafhankelijk van het nut voor mensen te exploiteren. Ik ben ervan overtuigd dat toekomstige historici over onze huidige omgang met dieren zullen oordelen als één van de grootste misdaden uit de menselijke geschiedenis.

3 De veehouderij draagt direct en indirect bij aan klimaatverandering. Direct door de uitstoot van broeikasgassen. Van alle uitstoot van broeikasgassen wereldwijd is minstens 14,5% afkomstig van de veehouderij. Dat aandeel is groter dan het aandeel van de totale transportsector. Dit blijkt uit onderzoek van de FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations). Een ander onderzoek van de FAO komt uit op 18% en er zijn ook onderzoeken die stellen dat de bijdrage van de veehouderij aan de klimaatverandering nog groter is. Het bekendste broeikasgas is CO2. De intensieve veehouderij stoot veel CO2 uit door haar industriële productiesystemen.

Als de trends in de uitstoot van broeikasgassen niet veranderen, zal in 2100 de mondiale temperatuur met gemiddeld 5°C gestegen zijn ten opzichte van de temperatuur in het pre-industriële tijdperk. Klimaatexperts waarschuwen dat een opwarming boven de 1,5 - 2°C gevaarlijk is. Er zullen onomkeerbare gevolgen optreden. We krijgen te maken met voedseltekorten door slechtere of mislukte oogsten, overstromingen, hitte en droogte en daardoor directe doden, maar ook massamigraties en gewapende conflicten. Het is bittere noodzaak om dat te voorkomen. Zonder een radicale omslag in de productie en consumptie van dierlijke producten, kunnen we echter de opwarming van de aarde met 2°C niet tegenhouden. De gevolgen van de klimaatverandering worden steeds dramatischer en manifesteren zich onder andere in overstromingen, hongersnood en gewapende conflicten. De oorzaak van de steeds sterker wordende opwarming van de aarde is toe te schrijven aan menselijke activiteiten, zoals uitstoot van broeikasgassen en ontbossing. De veehouderij levert een enorme bijdrage aan deze activiteiten.

4 In België is door de hoge dichtheid van vee de mestproductie een groot probleem. Fosfaten en nitraten, afkomstig van mest, spoelen door naar het grond- en oppervlaktewater. De concentratie van mineralen in grond- en oppervlaktewater neemt aanzienlijk toe. Dit proces, dat ook wel eutrofiëring wordt genoemd, draagt voor een groot deel bij aan de verzuring van water en bodem. Vermesting van oppervlaktewater heeft de afgelopen tientallen jaren gezorgd voor uitbundige kroos- en algengroei. Als de algen sterven, worden ze verteerd door bacteriën die daarbij zuurstof ontnemen aan het water, waardoor veel plant- en diersoorten verdwijnen.
Ammoniak uit dierlijke mest draagt bij tot stikstofdepositie, wat verzuring en vermesting van de bodem veroorzaakt. De stikstofproblematiek is in België een groot discussiepunt geworden.

5 Op locaties met industriële veeteelt komt veel stikstof en ammoniak vrij. Langdurige blootstelling aan het gas kan leiden tot ernstige longziektes bij mensen. Meestal gaat het om kleine deeltjes uit mest, die diep in de longen kunnen binnendringen en daar schade aanrichten. Ook schadelijke bacteriën komen veel voor in de lucht rondom veehouderijen. De vervuilde lucht is extra gevaarlijk voor mensen die al gezondheidsproblemen hebben. Maar ook de dieren, gewassen en de hele biodiversiteit rondom de boerderijen lijden hier ernstig onder.

6 Volgens het IPCC moeten we minder vlees eten o.a. vanwege volksgezondheid, milieu en de klimaatcrisis. In het licht van de eiwittransitie is het niet uit te leggen dat de overheid een grootschalige vleesfabriek laat bouwen of dat zelfs nog maar zou overwegen.

7 De risico's van de intensieve veehouderij voor de volksgezondheid zijn hoog. Gezien de huidige COVID-19 pandemie (zoönose) en de vergaande maatregelen die door de overheid zijn genomen in het bestrijden ervan, is het blootstellen van Tieltenaren hieraan wederom extra risico voor de volksgezondheid in strijd met de zorgplicht die de overheid heeft. Grotere veehouderijen worden in verband gebracht met het ontstaan en verspreiden van zoönosen, zoals bijvoorbeeld de MRSA bacterie. Zie ook het recente onderzoek gepubliceerd door de Universiteit Twente, dat onderaan dit bezwaarschrift vermeld staat.

Een groot gevaar voor de volksgezondheid is het grootschalige gebruik van antibiotica in de veehouderij en de daarmee gepaard gaande toenemende resistentie van bacteriën. Momenteel sterven reeds 50.000 mensen per jaar in Europa en de VS aan infecties door antibioticaresistente bacteriën. Resistente bacteriën zouden in 2050 wereldwijd verantwoordelijk zijn voor 10 miljoen extra doden per jaar, meer dan het huidige aantal sterfgevallen ten gevolge van kanker.

8 Bij de uitbreiding van slachthuis Tielt komt er ongetwijfeld ook meer geurhinder en toename van geluidsoverlast. Bovendien zal de uitbreiding het aantal grote vrachtwagenbewegingen rond dit bedrijf aanzienlijk doen toenemen, wat de CO₂ - en mogelijk ook de stikstofuitstoot aannemelijk zal vergroten bij het aanvoeren van de 900.000 varkens extra per jaar, alsook de tonnen vlees die Tielt ook weer per vrachtverkeer zullen verlaten.

9 Intensieve veeteelt is niet duurzaam of diervriendelijk. Deze redenen alleen al zouden doorslaggevend moeten zijn om de vergunning niet toe te kennen.

10 We moeten beseffen dat de tijd van het kweken van dieren ten einde loopt en we op een intelligente, ethische en morele manier moeten reageren op deze verzoeken om slachthuizen te laten uitbreiden. Het is in niemands belang om hiermee door te gaan: niet in het belang van menselijke gezondheid en al helemaal niet in dat van de dieren en het milieu. Wie mee wil evolueren moet niet investeren in een industrie die alleen maar destructie met zich meebrengt, maar in dier- en milieuvriendelijke, plantaardige alternatieven die bovendien ook nog eens beter zijn voor de menselijke gezondheid. De toekomst ligt bij kweekvlees en bij de plantaardige alternatieven.

Link naar IPCC:
https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2018/02/AR5_SYR_FINAL_SPM.pdf

Link naar onderzoek Universiteit Twente:
https://www.utwente.nl/nieuws/2021/1/922944/meer-risico-op-zoonose-in-nederland-dan-we-denken

Ik hoop dan ook dat jullie, College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Tielt, omgevingsambtenaar van de gemeente Tielt en Provincie West-Vlaanderen, de juiste beslissing nemen en de omgevingsvergunning weigeren.

Hoogachtend (Jouw naam)

Hoe indienen?

Het openbaar onderzoek loopt nog tot 27 maart 2021 en tot dan kunnen bezwaren digitaal ingediend worden via het Omgevingsloket of per brief aan College van Burgemeester en Schepenen, Dienst Ruimtelijke Omgeving, Markt 13, 8700 Tielt.