Main content

Inhoud

Dierenmishandelaars slachthuis Bad Iburg voor de rechter

Nieuws: 13 oktober 2020
Slacht

AKELIGE BEELDEN

Naast het verslepen van levende koeien met een lier tonen de beelden ook hoe er met elektrische veedrijvers op de dieren wordt ingestoken, maar zelfs elektrische schokken kunnen deze dieren niet meer overeind brengen.
Het geweld treft ook pasgeboren kalveren. In de beelden is te zien hoe ze als gebruiksvoorwerpen uit de wagens worden gegooid en aan hun oren worden voortgesleept. Ook worden reeds dode dieren aangeleverd, noodgeslacht op de boerderijen van herkomst of onderweg gecrepeerd.

Gerechtelijke vervolging van illegaal netwerk

In de zaak tegen slachthuis Fleisch Karl Temme GmbH & Co zijn meer dan 100 beschuldigden waaronder veeboeren, veehandelaars, chauffeurs en slachters die voor het gerecht zullen verschijnen. Mogelijk zullen ook de verantwoordelijken in het slachthuis en de dierenartsen gerechtelijk vervolgd worden, maar dat is nog niet duidelijk.
Het proces ging van start op 12 oktober 2020, twee jaar nadat de gruwelijke beelden geopenbaard werden door onze Duitse collega’s van Soko Tierschutz. 1

Tot nu toe waren de straffen tegen twee chauffeurs veel te mild: amper €2000 moesten zij ophoesten voor de vreselijke mishandelingen waaraan ze schuldig zijn. De vleesindustrie verdient miljoenen euro’s over de rug van de dieren en komt veel te makkelijk weg met een relatief lage boete. 2

Eerste procesconclusie

Verschillende dierenmishandelaars moeten zich verantwoorden voor het gerecht. De transporteur die de lier bediende en de illegaal vervoerde, kreupele dieren uit de trailers sleurde, Sascha P., werkte in opdracht van veebedrijf Jüterbog. Sascha P. wordt vervolgd voor dierenmishandeling en wordt bestraft volgens de Duitse Dierenwelzijnswet (paragraaf 17, 2b). 1 Hij krijgt een geldboete van €5000 opgelegd voor het martelen van verschillende runderen. 2

De dierenmishandelaars kunnen ook een celstraf tot drie jaar krijgen op basis van deze wetgeving.

Paragraaf 17 van de Duitse dierenwelzijnswetgeving

Iedereen die zich schuldig maakt aan het volgende wordt gestraft met een gevangenisstraf van maximaal drie jaar of een boete:
1. een gewerveld dier doodt zonder redelijke reden, of
2. een gewerveld dier
a) uit wreedheid significante pijn laat lijden, of
b) langdurige of terugkerende significante pijn of lijden toebrengt.

Bad Iburg-Connection

Het slachthuis Fleisch Karl Temme GmbH & Co was het middelpunt van de “Bad Iburg Connection” en het hele netwerk van veeboeren, veehandelaars, veetransporteurs en chauffeurs droeg kenmerken van een criminele organisatie. Temme was "landelijk bekend om het accepteren van dieren die niemand anders wilde" - die eigenlijk genoodslacht hadden moeten worden en afgevoerd naar een destructiebedrijf.

Dit is een heel netwerk dat systematisch wandaden begaat. De Bad Iburg-Connection werd blootgelegd in 2018 en werd opgedoekt met het sluiten van het slachthuis en de juridische vervolging van de criminelen.

Dierenartsen werden ontslagen

De dierenartsen die medeplichtig waren aan het leed dat de dieren moesten ondergaan in het slachthuis van Bad Iburg, werden ontslagen. De dierenartsen grepen niet in, voerden geen verplichte noodslachtingen uit wanneer de dieren niet meer op de poten konden staan bij aankomst in het slachthuis. De rechter zal beslissen of zij ook gerechtelijk vervolgd worden. 1