Main content

Inhoud

Dierproeven met lama’s: Gents farmabedrijf slaat er miljard euro winst uit

Nieuws: 5 februari 2021
Dier­proeven

Wist je dat in België ook lama’s gebruikt worden als proefdieren? Argenx, een biotechbedrijf uit Zwijnaarde bij Gent, deed het op de rug van lama’s deze week enorm goed. Het bedrijf heeft op 30 uur tijd bijna 1 miljard euro opgehaald en heeft nu een beurswaarde van bijna 14 miljard. Jen Hochmuth van Animal Rights: “Voor commerciële winst moeten de dieren weer de dupe zijn. Door deze dierproeven hebben de lama’s te kampen met spierstijfheid, jeuk, koorts en verminderde eetlust.”

Dierproeven met lama’s

Argenx ontwikkelt geneesmiddelen met antilichamen uit lamabloed. Het bedrijf koopt de lama’s van lamaboerderijen in Frankrijk. De dieren worden geïnjecteerd met stoffen om antilichamen uit het bloed te isoleren. Daardoor kunnen ze last van lokale zwellingen, stijfheid en/of verminderde eetlust krijgen.

Hiervoor gebruikt Argenx jaarlijks bijna 100 lama's, waarvan meer dan 70% van de dieren hergebruikt worden.1 Als ze niet meer voor dierproeven gebruikt kunnen worden, zal bekeken worden of adoptie mogelijk is. Maar als dit wegens ouderdom, gezondheid, of gedrag niet mogelijk is, zullen de dieren afgemaakt worden.

“Met andere woorden, na afloop van de dierproef worden de lama’s eerst zo lang mogelijk hergebruikt in verdere dierproeven totdat ze volledig op zijn. Wanneer stop dit?”, zegt Jen Hochmuth.

Dierproeven zijn Big Business

Begin deze week kwam het Gentse biotechbedrijf Argenx naar buiten met het nieuws dat een van de geneesmiddelen die het bedrijf ontwikkelt, positieve resultaten blijkt te boeken bij mensen die lijden aan de zeldzame zenuwziekte CIDP.1 Maar, gaf het bedrijf aan, er was extra geld nodig om verdere klinische studies uit te voeren. En zo ging de bal aan het rollen: op ongeveer 30 uur tijd haalde het bedrijf bijna 1 miljard euro op bij internationale investeerders.

Een ander biofarmaceutisch bedrijf uit Zwijnaarde, Ablynx, doet ook dierproeven met lama's en kreeg daarvoor in 2017 - naast de reuzensom van tweehonderd miljoen euro van Boerhringer Ingelheim, een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld - 1,9 miljoen euro overheidssteun van het Instituut voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT).2 Daarmee beweerde het bedrijf dat het zijn onderzoek naar medicijnen op basis van lama-antistoffen nog kon uitbreiden.

Schimmige farmabedrijven

Momenteel heeft Argenx echter nog geen enkel geneesmiddel op de markt gebracht. “We weten ondertussen dat de vertaalslag tussen proefdier en mens niet werkt. “Wie zegt dat er überhaupt een geneesmiddel komt? 90% van alle geneesmiddelen waarvan blijkt dat ze veilig en effectief zijn in dierproeven, falen in menselijke proeven omdat ze niet werken of gevaarlijke bijwerkingen bij mensen veroorzaken,” vertelt Jen Hochmuth.

In 2019 was Animal Rights was achter gekomen dat dezelfde bedrijven akelige proeven op apen in het horrorlab LPT lieten uitvoeren. Animal Rights voerde toen ook actie bij Argenx.

Doodlopende dierproeven

Op een boerderij in de buurt van Antwerpen werden er vorig jaar meer dan 100 lama's ingespoten met eiwitten van sars- en mers-virussen in de hoop dat ze daartegen antilichamen aanmaken.1 De leider van het onderzoek gaf toen aan dat dit onderzoek even goed kan dood lopen.

Jen Hochmuth: “Verspillende en misleidende dierproeven zijn niet alleen schadelijk voor dieren, maar ook voor miljoenen mensen die afhankelijk zijn van de wetenschap om de juiste, meest effectieve medische hulp op te leveren.”