Main content

Inhoud

Honden, katten en apen mishandeld in Duits proefdiercentrum

Nieuws: 15 oktober 2019
Dier­proeven

Schokkende undercover videobeelden van SOKO Tierschutz en Cruelty Free International hebben het vreselijke lot van proefdieren onthuld in een Duits proefdierlabo. 12 Het langdurig undercoveronderzoek in het laboratorium voor farmacologie en toxicologie in de buurt van Hamburg heeft licht geworpen op de gruwelen die proefdieren tegenkomen achter gesloten laboratoriumdeuren. Beagles worden in bloedbesmeerde hokken achtergelaten om te sterven, apen worden mishandeld als ze niet willen meewerken, allemaal in de naam van wettelijke veiligheidstests.

Jen Hochmuth van Animal Rights: "Deze vreselijke beelden tonen dat er op geen enkel moment rekening wordt gehouden met de angst, pijn en stress van onschuldige dieren. Apen, honden en katten worden geminimaliseerd tot wegwerpproducten.”

"Op de beelden is zelf te zien hoe een medewerker opzettelijk een aap met de kop tegen het deurraam slaat."

Jen Hochmuth, Animal Rights

Inbreuken op Europese Wet

Uit de vreselijke beelden blijkt dat de huisvesting en verzorging van de proefdieren niet conform de Europese wet zijn.12 Apen, katten en honden worden gehuisvest in krappe kooien zonder verrijking, waarin ze amper hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Ernaast worden de dieren in isolatie gehouden, terwijl de Europese wet voorschrijft dat de proefdieren slechts in uitzonderlijke omstandigheden afzonderlijk gehouden mogen worden.

"Beagles worden na afloop van een giftigheidstest in bloedbesmeerde hokken op de koude en harde vloer alleen achtergelaten om te creperen. Achteraf worden de hondenlijken aan haken opgehangen zoals in een slachthuis."

Jen Hochmuth, Animal Rights

De dieren worden routinematig zwaar mishandeld als ze niet willen meewerken. De armen en benen van de apen worden in fixatiestoelen vast geplakt zodat ze zich niet kunnen verzetten. Op de beelden is zelf te zien hoe een medewerker opzettelijk een aap met de kop tegen het deurraam slaat.

Bij katten worden tot 13 keer op 12u tijd bloed getrokken. Na afloop van de dierproeven worden de overlevende honden afgemaakt en aan vleeshaken opgehangen zoals in een slachthuis. Terwijl de Europese wet ook voorschrijft om het lijden tot een minimum te beperken tonen de beelden hoe lijdende honden na afloop van een giftigheidstest op de koude en harde vloer van bloedbesmeerde hokken achtergelaten worden om te sterven.

Hochmuth reageert geschokt: "Het is een regelrechte hel voor de dieren. Beagles worden na afloop van een giftigheidstest in bloedbesmeerde hokken op de koude en harde vloer alleen achtergelaten om te creperen. De volgende dag worden de hondenlijken aan haken opgehangen zoals in een slachthuis."

Link met België en Nederland

In dit proefdierslachthuis worden primaten, katten, honden en konijnen gebruikt om giftigheidstests uit te voeren voor farmaceutische, industriële en agrochemische bedrijven van over de hele wereld. Uit onderzoek van Animal Rights blijkt dat de proefapen in het Duitse labo al meer dan 20 jaar lang aangeschaft worden via de apenimporteur Hartelust in Tilburg.12 Animal Rights heeft ook vastgesteld dat dit lab akelige proeven met apen voor twee Belgische farmabedrijven uitvoerde: Ablynx en argenx BVBA.34

Hochmuth: “We hebben meteen de Belgische bedrijven gecontacteerd met de oproep om de samenwerking met het proefdiercentrum in Hamburg stop te zetten.”

UPDATE: Ablynx heeft de banden verbroken met het proefdiercentrum. Animal Rights organiseert protest bij argenx BVBA.

“Beelden zoals deze zijn de vreselijke realiteit van het laboratoriumleven voor dieren. Deze gruweldaden moeten onmiddellijk stoppen.”

Jen Hochmuth, Animal Rights

Laat je stem horen voor de dieren

De omvang van dit misbruik en het onvoorstelbare lijden van apen, honden en katten is een duidelijk bewijs dat de huidige EU-maatregelen proefdieren niet voldoende beschermen.

Animal Rights eist dan ook dat EU haar wetgeving grondig herziet. Want dit moet stoppen. Help mee de wereld te laten zien wat er achter gesloten laboratoriumdeuren gebeurt en roep EU-commissaris Karmenu Vella op tot actie via het online formulier.