Main content

Inhoud

DUIZENDEN KIPPEN STERVEN VRESELIJKE DOOD IN VUURZEE

Nieuws: 20 augustus 2020
Slacht

Op woensdagochtend 19 augustus brak brand uit in de stal van broeierij Van De Vyvere in Schuiferskapelle, Tielt. Daarbij stierven 4500 van de 5000 dieren een vreselijke dood in de vuurzee. Het bedrijf kwam in 2017 in opspraak nadat Animal Rights er vreselijke undercoverbeelden maakte van hoe ‘ongeschikte’ kuikens de nek worden gebroken en in emmers worden verdronken. Sommige kuikens kwamen levend bij het afval terecht.

Ontplofte ventilatie

De ventilator van de stal vloog in brand en bereikte al snel de isolatie. De veehouder verwittigde de hulpdiensten, maar voor zo’n geschatte 90% van de 5000 dieren kwam alle hulp te laat: zij stierven een gruwelijke dood in de vlammen door neerstortende isolatie of stikten door de giftige rook. 45 brandweermannen kwamen ter plaatse om de overige 500 kippen uit de brandende stal te redden en het vuur te blussen. Het ging vooral om Mechelse koekoeken in de getroffen stal. 1

Undercoverbeelden

[In 2017 bracht Animal Rights schokkende undercoverbeelden naar buiten die gemaakt werden in broeierij Van De Vyvere in Tielt. Op de beelden is te zien hoe pasgeboren kuikentjes in de broeierij gekeurd worden voor verkoop aan vleeskuikenhouderijen. Bij het sorteren worden de kuikens vanop een afstand in kratten gegooid. Een afgekeurd kuikentje wordt gedood door het breken van de nek op de rand van een krat. Andere afgekeurde kuikens worden in een krat bij elkaar gegooid om later verdronken te worden in een emmer water. In de bakken met uitgebroede eierschalen blijven levende kuikens achter. Deze kuikentjes worden samen met de lege eierschalen weggegooid in afvalcontainers waar ze sterven door gebrek aan voedsel en zorg.

Onze undercoverman schreef een getuigenis over hoe de dieren lijden in de vleeskippensector.